2.2.9 Uniform kotlabel

De Vlaamse Regering voert een uniform kotlabel in waarmee de studentensteden aan de slag kunnen. Het ontwerpdecreet is op 8 maart 2024 bekrachtigd en het uitvoeringsbesluit is op 17 mei definitief goedgekeurd.

Het uniform kotlabel treedt in werking op 1 januari 2025.

Waarom een uniform kotlabel?

Een kotlabel garandeert naleving van de woningkwaliteits- en brandveiligheidsnormen. Op dit moment kiezen studentensteden en hogere onderwijsinstellingen zelf of ze een kotlabel invoeren en verplichten. Ze bepalen ook zelf de voorwaarden voor dat label. Dat maakt het voor studenten en verhuurders weinig transparant om studentenhusvesting met elkaar te vergelijken en te weten of een studentenhuisvesting kwaliteitsvol en brandveilig is. Dat moet een uniform kotlabel verhelpen.

Wat garandeert het kotlabel?

U kunt binnenkort ervoor kiezen om een kotlabel toe te kennen op uw grondgebied.

Het kotlabel garandeert de naleving van:

  • De woningkwaliteitsnormen

    Het kot heeft een conformiteitsattest. Als u strengere veiligheids- en kwaliteitsnormen voor kamers oplegt, moet het kot ook hieraan voldoen en een bewijs van de gemeente hiervoor hebben.

  • De brandveiligheidsnormen

    Het kot heeft een positief brandweerattest of een attest van een brandtoezichter die werd aangewezen door de burgemeester.

  • Het aantal vergunde woongelegenheden voor studentenhuisvesting in het gebouw

    Het aantal woongelegenheden is vergund of vergund geacht conform de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009.

Hoe kan uw gemeente het Vlaams kotlabel toepassen?

U kiest niet voor de toepassing van het Vlaams kotlabel

Belangrijk: U kunt geen eigen label of uitbatingsvergunning in het leven roepen.

U kiest voor de toepassing van het Vlaams kotlabel. U controleert wel of niet andere voorwaarden

Als u kiest voor het uniform kotlabel, neemt u dit expliciet aan via een verordening.

U kunt geen extra vereisten voor de uitreiking of weigering van het Vlaams kotlabel vaststellen. Voldoet de studentenhuisvesting aan de normen, dan moet u het Vlaams kotlabel uitreiken.

Uw gemeente kan wel bijkomende veiligheids- en kwaliteitsnormen zoals aangegeven in artikel 3.2 VCW opleggen. Het Vlaams kotlabel garandeert dus een minimale standaard en geen volledige uniformiteit. Maar naast conformiteit en strengere normen voor kamers kunnen er dus geen andere verplichtingen of voorwaarden aan het kotlabel gekoppeld worden.

Uw gemeente kan ook nog andere voorwaarden controleren waaraan u desgevallend bekendheid verleent. Zo kunt u bijvoorbeeld extra aspecten opleggen zoals EPC, belasting op tweede verblijven of beheersaspecten. Die extra aspecten staan de toekenning van het Vlaams kotlabel niet in de weg, maar kunt u dan rechtmatig controleren en handhaven. U kiest zelf hoe u deze extra aspecten bekendmaakt.

We geven deze mogelijkheid omdat sommige lokale besturen nu al een specifiek beleid voor studentenhuisvesting voeren en meer aspecten controleren dan weerhouden voor het Vlaams kotlabel.

U verplicht het kotlabel en voorziet zo in een uitbatingsvergunning. U controleert wel of niet andere voorwaarden.

U kunt er ook voor kiezen om het Vlaams kotlabel op uw grondgebied te verplichten. Het verplicht kotlabel fungeert dan als een uitbatingsvergunning.

U kunt – net als bij een ‘gewone’ toepassing van het Vlaams kotlabel – ook extra aspecten controleren. Zie het punt hierboven. Deze andere voorwaarden maken geen deel uit van het Vlaams kotlabel of de uitbatingsvergunning.

Verwerking en monitoring via Vlaams Loket Woningkwaliteit (VLOK)

De verwerking van het Vlaams kotlabel zal verlopen via het Vlaams Loket Woningkwaliteit (VLOK), het dossieropvolgingssysteem voor woningkwaliteit van Wonen in Vlaanderen. Als gemeente bent u namelijk verplicht om de procedure voor het kotlabel af te handelen in VLOK. Zie Kotlabel in de VLOK online help.

Wonen in Vlaanderen maakt ook nog werk van een portaal in VLOK waarlangs verhuurders in de toekomst een kotlabel zullen kunnen aanvragen. Ook de ICT-ontwikkelingen voor de ontsluiting van de kotlabels naar de burger zijn nog bezig. Zie Communicatie met de klant in de VLOK online help.

Vragen en antwoorden uniform kotlabel