3.2.1 Recente wijzigingen regelgeving in de waarschuwingsprocedure
Waarschuwingsprocedure bij verslag erkend woningcontroleur
Art.3.10 VCW, 1ste alinea (09/06/2023)
Een gemeente die een melding ontvangt over de mogelijk gebrekkige kwaliteit van een woning geeft een ontvangstbewijs aan de melder, verstrekt hem informatie over de procedures, vermeld in dit deel en in deel 5, titel 1, en kan binnen een korte termijn, die de Vlaamse Regering nader bepaalt, een conformiteitsonderzoek uitvoeren, dat verloopt volgens de procedure, vermeld in artikel 3.3. Als de melding de vorm heeft van een mededeling van een dergelijk conformiteitsonderzoek, kan de gemeente zich op dit conformiteitsonderzoek baseren om vast te stellen of de woning al dan niet conform is.
De gemeente kan voortaan onmiddellijk de waarschuwingsprocedure toepassen - na een melding van een woningkwaliteitsprobleem - op basis van een technisch verslag van een erkende woningcontroleur. Op deze manier wint de gemeente tijd als er - voorafgaand aan de melding - al een conformiteitsonderzoek werd uitgevoerd. U kunt als gemeente dus meteen waarschuwen en een hersteltermijn opleggen. Zo wordt het vb. mogelijk om op basis van een conformiteitsonderzoek voor huursubsidie de waarschuwingsprocedure op te starten.
Art. 3.12 VCW (09/06/2023)
Na een advies naar aanleiding van een vraag huursubsidie of huurpremie kan de gemeente er voor kiezen om in eerste instantie de waarschuwingsprocedure te doorlopen.
De Gewestelijk ambtenaar kan de toepassing van de waarschuwingsprocedure wel uitsluiten. Dat kan uitzonderlijk aangewezen zijn, vb. bij zeer acute risico’s voor de bewoners.
Beroep tegen conformiteitsattest
Art. 3.10 VCW, 4de alinea (09/06/2023)
Bij de afgifte van een conformiteitsattest, vermeld in het derde lid, kan de bewoner binnen dertig dagen na de dag waarop hij de beveiligde zending, vermeld in het derde lid, heeft ontvangen, een conformiteitsonderzoek aanvragen bij de gewestelijk ambtenaar.
Het was in de waarschuwingsprocedure niet mogelijk om in beroep te gaan tegen de afgifte van het conformiteitsattest. Om de rechten van de bewoners te respecteren, voorziet het middellange termijndecreet nu wel deze beroepsmogelijkheid. Beroep is evenwel enkel mogelijk door de bewoner(s) van de woning(en) waarvoor een CA werd afgeleverd. De procedure is conform het aanvragen van een tweede opinie in de CA-procedure met een beslissingstermijn van 60 dagen.
Artikel 3.10 VCW, 2de alinea (09/06/2023)
Bij melding van herstel en uiterlijk binnen drie maanden na de melding, vermeld in het eerste lid, onderzoekt de gemeente de woning een tweede keer conform de procedure, vermeld in artikel 3.3. Als wordt vastgesteld dat de woning conform is, geeft de burgemeester een conformiteitsattest af aan de houder van het zakelijk recht en aan de verhuurder die bij de gemeente bekend is. De gemeente brengt de bewoners met een beveiligde zending op de hoogte van deze afgifte en bezorgt hun daarbij een afschrift van het conformiteitsattest en het technisch verslag.
Bij afgifte van een CA na het succesvol doorlopen van de waarschuwingsprocedure, bezorgt de gemeente het CA aan de HZR en de verhuurder. Aan de bewoner wordt het CA samen met het technisch verslag bezorgd via een beveiligde zending gezien de bewoner de mogelijkheid heeft om over de afgifte van een CA een nieuwe beoordeling te vragen aan het agentschap.
Geen herstel of geen vaststelling van conformiteit
Artikel 3.10 VCW, 3de alinea (09/06/2023)
Het ontbreken van een melding van herstel binnen de toegekende hersteltermijn als vermeld in het derde lid, of het ontbreken van een vaststelling van conformiteit binnen honderdenvijf dagen na de melding, vermeld in het eerste lid, geldt als de indiening van een verzoek om de woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren, vermeld in artikel 3.13, eerste lid. In dat geval kan de gemeente de procedure, vermeld in het eerste, tweede en derde lid, niet meer herhalen.
De waarschuwingsprocedure wordt een administratieve procedure tot ongeschikt- en onbewoonbaarheid bij
-
het ontbreken van melding herstel binnen de toegekende hersteltermijn. Dag 1 na de hersteltermijn wordt gezien als startdatum van een verzoek om de procedure ongeschikt en onbewoonbaar op te starten.
-
het ontbreken van een vaststelling van conformiteit binnen 105 dagen na de melding. Dag 106 na de melding wordt gezien als startdatum van een verzoek om de procedure ongeschikt en onbewoonbaar op te starten.
Optimalisatie beroepsprocedure - terminologie
Het woordgebruik in het Besluit Vlaamse Codex Wonen (BVCW) was niet altijd even duidelijk. Voor boek 3 (woningkwaliteitsbewaking) bestond er een eigen definitie van beveiligde zending en werden de term ‘kennisgeving’ en het ‘betekenen van documenten’ onvoldoende verduidelijkt. Om deze verwarring te verhelpen, zijn de volgende aanpassingen doorgevoerd: De definitie van beveiligde zending is uit het BVCW geschrapt, waardoor de algemene definitie van de Vlaamse Codex Wonen (artikel 1.3, eerste lid, 5° VCW) doorwerkt in het BVCW. − De definitie van ‘kennisgeving’ is een bekendmaking of mededeling zonder specifieke vormvoorwaarden. − Een ‘betekening’ in het BVCW moet steeds gebeuren met een beveiligde zending. Het aanvangspunt van een eventuele termijn na de betekening is ook verduidelijkt. Deze aanpassingen gelden voor heel boek 3 van het BVCW.
Voor uw lokaal bestuur betekent dit concreet:
-
Elke beslissing in de procedure tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring en de procedure tot overbewoondverklaring moet met een beveiligde zending (dit is een aangetekend schrijven of afgifte tegen ontvangstbewijs) gebeuren. Hierdoor staat de aanvangstermijn voor het beroep bij de minister van Wonen vast.
-
Naast een afschrift van de beslissing moet u nu ook altijd het bewijs van de beveiligde zending aan de gewestelijk ambtenaar bezorgen. Het is immers de datum van de afgifte bij de post die bepalend is en niet de datum van de brief waarmee de kennisgeving gebeurt.
-
U noteert de datum van afgifte bij de post in VLOK (Vlaams Loket Woningkwaliteit, het dossieropvolgingssysteem voor woningkwaliteit). Dit is nu al voorzien in VLOK.
-
Voor de hoorzitting is niet uitdrukkelijk bepaald dat de uitnodigingen met beveiligde zending moeten gebeuren. Het is wel aanbevolen om dit te doen zodat u kunt aantonen dat u de uitnodiging heeft verstuurd.