3.2 De waarschuwingsprocedure

De zogenaamde ‘voortrajecten’ van steden en gemeente krijgen een decretale omkadering in de vorm van de waarschuwingsprocedure. Zo krijgen steden en gemeenten de mogelijkheid om te kiezen voor een bemiddelende aanpak.

Vanaf 1 januari 2021 kan de gemeente bij een melding van slechte woningkwaliteit kiezen om de waarschuwingsprocedure te starten. Dat is ook mogelijk als die melding een expliciet verzoek bevat om een woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren. De optie van de waarschuwingsprocedure krijgt dan voorrang op het opstarten van de administratieve procedure tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring.

Bedoeling van de waarschuwingsprocedure is om tot een snel herstel van de gebreken in de woning te komen. De keuze voor deze procedure is afhankelijk van de kans op succes. De gemeente maakt daarbij een inschatting van de kans op slagen, met het oog op de aflevering van een conformiteitsattest binnen drie maanden. De aard van de gebreken speelt bij die inschatting zeker een rol, want ze moeten natuurlijk op korte termijn te herstellen zijn. Ook de bereidwilligheid van de eigenaar is daarbij van belang.

Als u kiest voor de waarschuwingsprocedure gaat u ervan uit dat de kans groot is dat er binnen drie maanden vanaf de melding een conformiteitsattest kan worden afgeleverd.