5.2 Een Besluit opheffen

5.2.1 Besluit opheffen ongeschikt en eventueel onbewoonbaarverklaring Vlaamse Codex Wonen

Als de burgemeester (of in beroep de minister van Wonen) een woning ongeschikt of ongeschikt en onbewoonbaar verklaart in toepassing van de Vlaamse Codex Wonen heeft de eigenaar er alle baat bij om de nodige renovatiewerken, de herbestemming of de sloop zo snel mogelijk uit te voeren. Als de gewestelijke heffing van toepassing is moet de houder van het zakelijk recht een heffing betalen als de woning na een jaar nog in VIVOO staat. In sommige gemeenten met een eigen heffingsreglement is men onmiddellijk belastingplichtig.

Een verzoek om het besluit ongeschikt- onbewoonbaarheid op te heffen wordt behandeld als een vraag tot afgifte van een conformiteitsattest.

Afgifte conformiteitsattest

Als de eigenaar de gebreken aan zijn woning heeft hersteld moet hij dat melden aan de gemeente. De woningcontroleur van de gemeente voert dan een nieuw conformiteitsonderzoek uit. Als blijkt dat de gebreken afdoende zijn hersteld geeft de burgemeester een conformiteitsattest. De gemeente mag daarvoor een vergoeding vragen. Die bedraagt voor zelfstandige woningen hoogstens 90 euro. Voor een kamerwoning mag dat verhoogd worden met 15 euro per kamer, tot een maximumtotaal van 1.750 euro. De gemeente moet dat wel vastleggen in een reglement.

De afgifte van het conformiteitsattest heft het besluit tot ongeschikt- of ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring op.

Als uw gemeente VLOK gebruikt registreert u het conformiteitsattest uiteraard in VLOK. Zo is Wonen in Vlaanderen op de hoogte van de afgifte van het conformiteitsattest en wordt de woning geschrapt uit de Vlaamse inventaris. Als uw gemeente VLOK nog niet gebruikt stuurt u een afschrift van het conformiteitsattest naar het meldpunt woningkwaliteit van Wonen in Vlaanderen zodat zij de schrapping in orde kunnen brengen.

Zie 2.1.2 Werkwijze procedure voor het uitreiken van een conformiteitsattest

Opheffingsbesluit bij sloop of herbestemming

Als de eigenaar de woning heeft gesloopt of er een andere bestemming aan heeft gegeven, dan kan de burgemeester uiteraard geen conformiteitsattest uitreiken. In dat geval moet de burgemeester een opheffingsbesluit nemen. Dat opheffingsbesluit registreert u in VLOK. Als uw gemeente VLOK nog niet gebruikt stuurt u een afschrift van het opheffingsbesluit naar het meldpunt woningkwaliteit van Wonen in Vlaanderen. Wonen in Vlaanderen zal de woning dan schrappen op datum van het opheffingsbesluit.

5.2.2 Onbewoonbaarheidsbesluit opheffen artikel 135 Nieuwe Gemeentewet

Bij een onbewoonbaarheidsbesluit op basis van artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet moet de burgemeester dat besluit opheffen zodra de openbare veiligheids- of gezondheidsproblemen die er de aanleiding toe waren zijn weggewerkt. Dat betekent niet dat de woning ook conform is.

U voert het opheffingsbesluit in VLOK in. Als uw gemeente VLOK nog niet gebruikt stuurt u een afschrift van het opheffingsbesluit naar hetmeldpunt woningkwaliteit van Wonen in Vlaanderen. Wonen in Vlaanderen schrapt de woning dan uit de inventarislijst van onbewoonbare woningen Nieuwe Gemeentewet op datum van het opheffingsbesluit. Als de woning ook ongeschikt of onbewoonbaar is verklaard op basis van de Vlaamse Codex Wonen, dan blijft de inventarisatie op die lijst behouden zolang er geen conformiteitsattest is uitgereikt (zie 3.5.2 tegelijk art. 3.12 van de Vlaamse Codex Wonen en art. 135 Nieuwe Gemeentewet toepassen).  

5.2.3 Strafrechtelijke procedure

Als er een herstelvordering op de woning rust, kan de woning pas uit de Vlaamse inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen worden geschrapt als er een proces-verbaal van uitvoering is opgesteld. Dat gebeurt pas als alle woningen in een gebouw opnieuw in orde zijn. Nieuw is dat de wooninspecteur voortaan onder bepaalde voorwaarden zelf een conformiteitsattest kan afleveren als een van de woningen in een gebouw bij hercontrole conform blijkt (zie 4.2 Wijzigingen optimalisatie in de strafrechtelijke procedure).