Stap 1: Aanvraag conformiteitsattest
Voor welke woningen een conformiteitsattest aanvragen?
Men kan een conformiteitsattest aanvragen en uitreiken voor elke woning die verhuurd, te huur gesteld of ter beschikking gesteld wordt.
Opmerking:
Tot voor kort werd dit aangevuld met 'als hoofdverblijfplaats of voor huivesting van studenten'. Het middellange termijndecreet van 21/04/2023 verruimt dit naar alle verhuurde, te huur gestelde en ter beschikking gestelde woningen. Het conformiteitsattest is zo ook van toepassing op huurwoningen die niet als hoofdverblijfplaats gebruikt worden.
De burgemeester kan het conformiteitsattest afleveren op verzoek of op eigen initiatief.
De verzoeker kan het attest vragen op vrijwillige basis, omdat het conformiteitsattest in de gemeente verplicht is of om een ongeschikt- of onbewoonbaarheidsbesluit op te heffen.
Hoe het conformiteitsattest aanvragen?
De aanvraag van een conformiteitsattest wordt ondertekend en met een beveiligde zending ingediend bij de burgemeester. Onder beveiligde zending verstaat men:
-
een aangetekende zending
-
een afgifte tegen ontvangstbewijs
Opmerking:
Een beveiligde zending is meestal een aangetekende brief, maar ook een aangetekende e-mail die verstuurd werd via een erkende dienst moet u aanvaarden als een beveiligde zending.
Het BVR van 8 december 2023 voorziet dat een aanvraag voor een conformiteitsattest nu ook kan gebeuren door middel van een beveiligd webformulier dat de gemeente (en Wonen in Vlaanderen) ter beschikking stelt.
De aanvraag voor afgifte van een conformiteitsattest ( DT aanvraag ca.docx) bevat volgende gegevens:
-
Identificatiegegevens van de verhuurder
-
Identificatiegegevens van de houder van het zakelijk recht
-
Identificatiegegevens van de woning
-
Het aantal slaapkamers in de woning
Bij een appartement, studio of kamer zijn ook volgende gegevens nodig:
-
Identificatiegegevens van het gebouw waarvan de woning deel uitmaakt
-
Identificatiegegevens van de kamerwoning
-
Identificatiegegevens van de kamer(s)
Naast deze identificatiegegevens voegt de aanvrager best ook een afschrift van het eventuele brandweerattest toe en alle keuringsattesten waarover hij beschikt, zoals attesten van erkende keuringsdiensten voor elektrische en gasinstallaties.
Opmerking:
Deze attesten zijn geen voorwaarden voor de afgifte van het conformiteitsattest. De gemeente kan ze in het kader van de vrijwillige aanvraag of het verplichte conformiteitsattest niet verplichten. De afgifte van het conformiteitsattest kan evenmin geweigerd worden als de keuringsattesten ontbreken. Als voor het gebouw een brandweerattest stedenbouwkundig is verplicht, dan moet dit wel bij de aanvraag gevoegd worden.
Als de aanvraag volledig is, bezorgt u aan de aanvrager een ontvangstbewijs met vermelding van de datum waarop de aanvraag volledig was.
Wanneer een conformiteitsattest aanvragen?
Verzoek op vrijwillige basis of wegens verplicht conformiteitsattest
Elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die als eigenaar, mede-eigenaar, vruchtgebruiker, erfpachter, opstalhouder of onderverhuurder een woning verhuurt of te huur of ter beschikking stelt kan een conformiteitsattest vragen aan de burgemeester.
De gemeente kan het conformiteitsattest ook verplichten voor woningen die worden verhuurd, te huur of ter beschikking gesteld (als hoofdverblijfplaats of voor de huisvesting van studenten).
Verzoek om een besluit op te heffen
Iedereen kan een conformiteitsattest vragen om een besluit tot ongeschikt- en/of onbewoonbaarverklaring op te heffen.
Een besluit tot ongeschikt- of onbewoonbaarverklaring op basis van artikel 3.12 van de Vlaamse Codex Wonen kan enkel met een conformiteitsattest opgeheven worden. Het attest is ook het bewijs van conformiteit dat nodig is om de woning te schrappen uit de Vlaamse inventaris. Enkel bij sloop of als de woning een andere bestemming heeft gekregen moet de burgemeester een opheffingsbesluit nemen om de woning te kunnen schrappen.
Als een woning onbewoonbaar is verklaard op basis van artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet, kan de burgemeester een opheffingsbesluit nemen. De beheerder van de Vlaamse inventaris schrapt de woning dan op basis van dat opheffingsbesluit. Een conformiteitsattest is in dit geval ook voldoende om te schrappen uit de Vlaamse inventaris, maar heft het besluit dan niet op.
Opmerking:
Bij een verzoek om een besluit tot ongeschikt- of onbewoonbaarverklaring op te heffen mag u naast de identificatiegegevens het voorleggen van keuringsattesten verplichten als die attestering verband houdt met de vastgestelde gebreken. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer het besluit tot ongeschikt- en of onbewoonbaarheid is gebaseerd op problemen met de gas- en/of elektriciteitsinstallatie. De burgemeester moet het verplicht voorleggen van keuringsattesten dan wel uitdrukkelijk opnemen in zijn besluit tot ongeschikt- en/of onbewoonbaarheid.
Uitreiking van het conformiteitsattest
Het middellange termijn decreet bepaalt dat de burgemeester verplicht is om bij elke vaststelling van conformiteit een conformiteitsattest uit te reiken. Dit was al zo ingeschreven voor de waarschuwingsprocedure en wordt nu ook doorgetrokken naar de procedure ongeschikt- en onbewoonbaarheid. Het volstaat dus niet om na een positieve (her)controle in de procedure OO een besluit te nemen, maar de gemeente moet dan ook een conformiteitsattest uitreiken.
Wonen in Vlaanderen zal altijd een conformiteitsattest uitreiken in de volgende situaties:
-
bij elke vaststelling van conformiteit
-
enkel ambtshalve, niet bij rechtstreekse vraag van de burger behalve bij de vraag om een tweede opinie (wordt beroep).
Verval aanvraag conformiteitsattest
De aanvraag vervalt als de toegang tot de woning binnen zestig dagen na de aanvraag tweemaal zonder afdoende reden wordt geweigerd. U brengt de aanvrager onmiddellijk schriftelijk op de hoogte van het verval van zijn aanvraag.