Vragen en antwoorden procedure OO

De bewijzen van aangetekend zending moeten aan de gewestelijk ambtenaar overgemaakt worden. Er is niet bepaald hoe dat bewezen moet worden. Dit kan ook vb. via een print screen van track and trace dat in Vlok wordt opgeladen. De datum van afgifte ter post moet wel aangevuld worden in VLOK.
TIP: via bpost track & trace kan je het hele verloop van je zending volgen, je kan er een knipsel van maken of een overzicht downloaden.

Versturen van post naar E-box geldt in principe als beveiligde zending en kan dus volstaan als bewijs.

Verzenden naar E-box kan enkel als de betrokkene deze geactiveerd heeft. Is dit niet het geval, zal er via een andere vorm van beveiligde zending betekend moeten worden.

De datum van (vermoede) ontvangst van de aangetekende verzending geldt als startdatum voor de beroepstermijn. De termijn begint bijgevolg te lopen, zelfs al haalt men de brief niet af.

Artikel 3.16 BVCW stelt: De burgemeester betekent zijn beslissing aan de verzoeker, de houder van het zakelijk recht en de bewoner. ‘Houder van het zakelijk recht’ is gedefinieerd in de VCW als de persoon of de personen met een recht van volle eigendom, opstal, erfpacht of vruchtgebruik met betrekking tot een gebouw of een woning.
Of een bewoner het besluit moet ontvangen, moet beoordeeld worden op het moment dat het besluit betekend wordt (een check van de actuele situatie is dus steeds nodig). Was de voormalige bewoner echter de verzoeker, moet hij wel steeds een betekening ontvangen.

Sommige steden en gemeenten hebben de gewoonte om standaard keuringsattesten op te leggen voor het afleveren van een conformiteitsattest en het opheffen van een besluit ongeschikt- en onbewoonbaarheid. Met andere woorden ze eisen dat de eigenaar keuringsattesten toevoegt aan de aanvraag van het conformiteitsattest…
Dit mag niet. Gemeenten mogen enkel keuringsattesten vragen als dat verband houdt met de vastgestelde gebreken. De burgemeester moet dit dan ook als maatregel in het besluit ongeschikt- en onbewoonbaarheid opnemen. Is dat niet het geval, dan mag u als gemeente ook geen keuringsattesten eisen.