Arbeidskrachten

Op 1 oktober 2023 treedt nieuwe regelgeving in werking die een oplossing wil bieden voor de tijdelijke huisvesting van arbeidskrachten.

Lokale besturen krijgen de mogelijkheid om specifieke woningkwaliteitsvereisten te laten gelden voor kamerwoningen voor arbeidskrachten.

  • kamers voor arbeidskrachten moeten minstens 8 m² groot zijn, voor 1 persoon. Dat is kleiner dan bij een traditionele kamer (min 12 m²), maar dit wordt dan gecompenseerd door extra gemeenschappelijke leefruimte.

  • de kamer moet niet slotvast afsluitbaar zijn

  • de kamer moet niet beschikken over een brievenbus en bel

Hiervoor moet het lokaal bestuur eerst een gemeentelijke verordening aannemen. Op basis van die verordening zal een werkgever (of een groep arbeidskrachten) een vergunning kunnen aanvragen voor een specifiek pand Elk bebouwd onroerend goed dat zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen omvat (= gebouwen die als 1 geheel beschouwd kunnen worden), met uitzondering van bedrijfsruimten. Een pand kan één of meerdere zelfstandige en/of niet-zelfstandige entiteiten bevatten met of zonder woonfunctie. om arbeidskrachten te mogen huisvesten in een kamerwoning. Zonder vergunning blijven de algemene woningkwaliteitsnormen voor kamers gelden.

  • Deze vergunning is maximaal vijf jaar geldig, met een mogelijkheid tot vernieuwing als nog aan alle voorwaarden is voldaan.

Om gebruik te maken van het afwijkend normenkader voor arbeidskrachten moet een werkgever dus voldoen aan volgende voorwaarden:

  • de gemeente keurt een verordening met vergunningsplicht goed

  • de kamerwoning moet een CA kamerwoning arbeidskrachten (volgens het afwijkend normenkader) hebben dat maximaal 1 jaar oud is

  • de kamerwoning moet een vergunning krijgen binnen het jaar na afgifte van het CA (waardoor de geldigheid van het CA wordt verlengd tot de geldigheid van de vergunning)