Gebouwen- en adressenregister
Het Gebouwenregister verzamelt informatie over alle gebouwen op het Vlaamse grondgebied in één register. Het biedt een unieke identificatie en levensloop aan voor gebouwen en gebouweenheden (zoals flats en winkels). Dit vereenvoudigt de uitwisseling van (gebouwgerelateerde) informatie tussen verschillende instanties en vormt een stabieler koppelvlak dan adressen. Het Gebouwenregister wordt de authentieke gegevensbron voor gebouwen en gebouweenheden in het Vlaamse Gewest.
Het Adressenregister voorziet de adresseerbare objecten in het Gebouwenregister van adressen en de wegen in het Wegenregister van straatnamen. De bevoegdheid voor adres- en straatnaamtoekenningen ligt bij de 300 Vlaamse gemeenten. Het Adressenregister vervangt sinds november 2023 het CRAB Het acroniem ‘CRAB’ staat voor ‘Centraal Referentieadressenbestand’. Het CRAB was de authentieke bron voor adressen in Vlaanderen. Het bevatte alle officiële adressen, en hun geografische locatie. Het werd beheerd door de Vlaamse steden en gemeenten. Het gebruik van het CRAB was gratis en stond open voor iedereen. CRAB is sinds november 2023 vervangen door het gebouwen- en adressenregister. Het CRAB wordt opgenomen in het stelsel van Vlaamse Basisregisters. In dat kader zal het CRAB evolueren naar het Adressenregister. Dat houdt een aanpassing van het datamodel in, en de bouw van nieuwe services. De bestaande services en diensten van het CRAB faseren we gaandeweg uit en vervangen we door de nieuwe globale services voor het gebouwen- en adressenregister. als authentieke bron voor adressen.
Meer info op de officiële site van het register.
AdresID
Een adres in België wordt binnen het adressenregister Het Adressenregister voorziet de adresseerbare objecten in het Gebouwenregister van adressen en de wegen in het Wegenregister van straatnamen. De bevoegdheid voor adres- en straatnaamtoekenningen ligt bij de Vlaamse steden en gemeenten. Het Adressenregister vervangt sinds november 2023 het CRAB als authentieke bron voor adressen. geïdentificeerd door een AdresId. Wanneer we met andere partijen deze ID communiceren, kunnen ze via het adressenregister makkelijk achterhalen naar welk adres er verwezen wordt.
Het adresId omvat het gehele adres, dat kan volgende formats hebben:
-
Gemeente, Postcode, Straat, Huisnummer
-
Gemeente, Postcode, Straat, Huisnummer en Busnummer
Hoe voeg ik automatisch de adresID, gebouwID en gebouweenheidID toe via een kaart?
Overal waar u een adres ingeeft of bewerkt, kunt u het gewenste goed aanduiden op een kaart.
VLOK toont de kaart:
-
bij ingave via het adressenregister na het invullen van een huisnummer
-
bij Vrije ingave van zodra u een in het adressenregister gekende straat ingeeft
Gekend probleem: we zijn op de hoogte dat de bestaande functionaliteit niet werkt om via een klik op de kaart het correcte gebouw te selecteren. U hoeft dit niet te melden. Het technische team is op de hoogte en zoekt een oplossing.
Als VLOK het adres dat u ingeeft kan koppelen aan een adresID toont VLOK het vermoedelijke gebouw of de straat met een groene bol op de kaart.
Als het een ander gebouw betreft, klikt u op het gewenste gebouw.
-
Standaard kunt u enkel gebouwen selecteren op de kaart.
-
Als u in uitzonderlijke gevallen een locatie wilt aanduiden die niet overeenkomt met een gebouw, kunt u na aanvinken onder de geografische coördinaten de exacte locatie op de kaart aangeven. Dit is bijvoorbeeld nuttig voor bepaalde onderzoeken door de Vlaamse Wooninspectie De Vlaamse Wooninspectie is onderdeel van de dienst Handhaving van het agentschap Wonen in Vlaanderen. De Vlaamse wooninspectie zorgt voor de strafrechtelijke handhaving van de woningkwaliteit. Zij treedt op tegen het verhuren van woningen met ernstige kwaliteitsproblemen, rekening houdend met vastgestelde prioriteiten..
-
Als de gekozen locatie op de kaart niet overeenkomt met het opgegeven adres, zal VLOK u verwittigen met een rode tekst onder de coördinaten.
VLOK haalt voor de aangeduide plaats op de kaart automatisch volgende gegevens op uit de respectievelijke authentieke bronnen indien gekend:
-
AdresID
-
GebouwID indien pand Elk bebouwd onroerend goed dat zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen omvat (= gebouwen die als 1 geheel beschouwd kunnen worden), met uitzondering van bedrijfsruimten. Een pand kan één of meerdere zelfstandige en/of niet-zelfstandige entiteiten bevatten met of zonder woonfunctie. en GebouwEenheidID indien een entiteit Een entiteit is een deel van een pand. Er zijn 3 entiteitstypes: niet-woonfunctie (NWF), een niet-zelfstandige woning (NZW) en een zelfstandige woning (ZW). Zie voor uitgebreide definitie' Hoe voeg ik een nieuwe entiteit toe?'
-
Geografische coördinaten (enkel op pand)
Hoe wijzig of verwijder ik een gebouw(eenheid) ID via een actie?
-
Navigeer naar Pand / Entiteit> Detail en klik op de actie Gebouw ID / coördinaten wijzigen via
-
Wijzig de gewenste gegevens en klik op Wijzigen. U kunt de ingegeven coördinaten controleren op geopunt of voor het gebouw ID controleren wat het overeenkomstige adres is.
Als u de coördinaten wijzigt zal VLOK deze coördinaten tonen op alle adressen ipv de coördinaten op basis van de kaart.
Merk op dat op dit moment slechts één gebouwID mogelijk is per pand in VLOK alhoewel er toch meerdere adressen en gebouwen aan het pand gekoppeld kunnen zijn.
Hoe wijzig ik de adres ID van een adres via een afzonderlijke actie?
-
Navigeer naar Pand / Entiteit> Detail en klik op de actie Adres ID wijzigen via
-
Selecteer het adres waarvan u de Adres ID wilt wijzigen. VLOK toont volgende adressen niet:
-
met een eigen entiteitsnummer
-
die een '/' als huisnummer bevatten.
-
een 'oud adres' of een 'voorheen gekend als' adres
-
-
Vul de gewenste adres ID in en Controleer.
VLOK toont de gevonden adressen in het adressenregister voor de opgegeven Adres ID.
-
Als het gevonden adres overeenkomt met het adres dat u wilt wijzigen, klikt u op Wijzigen . VLOK zal het Adres ID toevoegen en het adres wijzigen naar het gevonden adres.
Controle van de gebouwID en de gebouweenheidID (oude versie)
Omdat het gebouwenregister Het Gebouwenregister verzamelt informatie over alle gebouwen op het Vlaamse grondgebied in één register. Het biedt een unieke identificatie en levensloop aan voor gebouwen en gebouweenheden (zoals flats en winkels). Dit vereenvoudigt de uitwisseling van (gebouwgerelateerde) informatie tussen verschillende instanties en vormt een stabieler koppelvlak dan adressen. Het Gebouwenregister wordt de authentieke gegevensbron voor gebouwen en gebouweenheden in het Vlaamse Gewest. nog niet ver genoeg gevorderd is, is het niet mogelijk om voor elke pand of entiteit bij aanvang een ID te voorzien.
Een automatische controle zal voor alle actieve panden en entiteiten zonder ID trachtten te koppelen met een ID. De link kan enkel automatisch worden gelegd als er slechts 1 unieke match is.
De automatische controle staat momenteel uit omdat het zware opdrachten zijn die veel resources gebruiken en de betrouwbaarheid te laag is.
De gebouwID en de gebouweenheidID zijn dus niet 100% betrouwbaar.
-
De gebouwID is betrouwbaarder dan de gebouweenheidID, maar is ook niet perfect. Er zijn panden die in het gebouwenregister als 2 verschillende gebouwen staan, en ook andersom zijn er gebouwen die in VLOK als 2 verschillende panden staan. Dat is vooral te wijten aan 2 zaken:
-
de data kwaliteit in het gebouwenregister (soms voldoet de data niet aan de eigen definitie van “wat is een pand”)
-
de persoon die het pand in VLOK ingeeft
-
-
De gebouweenheidID is nog een groter probleem en dat ligt hoofdzakelijk aan de kamers met eigen nummering. Het is bijna onmogelijk om deze kamers te matchen met de aanwezige gebouweenheden zonder de noodzakelijke informatie om deze uniek te onderscheiden van elkaar. Dat wordt nog een pak complexer als het gaat over herkwalificaties.
Zolang de betrouwbaarheid niet beter is, is het gevaarlijk om op basis van deze IDs uit te wisselen over welk pand of entiteit het gaat.
Meer info over de integratie met het gebouwenregister
Sommige adressen geven 2 gebouweenheden terug van 2 verschillende gebouwen. In testcases bleek dit telkens te gaan om appartementen die dezelfde toegang hebben (bvb: nr 16 en nr 18 hebben dezelfde inkomhal, maar de appartementen van nr. 16 zijn aan de linkerkant en die van nr. 18 aan de rechterkant).
Het is onmogelijk om deze automatisch te mappen. Digitaal Vlaanderen geeft aan dat dit foute data is waarvoor de gemeenten verantwoordelijk zijn.
Via de grafische laag van het gebouwenregister in geopunt, lukt het manueel wel om het juiste gebouw aan te duiden. Overal waar u een adres ingeeft of bewerkt, kunt u daarom het correcte pand aanduiden op een kaart. Als VLOK het adres dat u ingeeft kan koppelen aan een adresID toont VLOK het vermoedelijke gebouw met een groene bol op de kaart. Als het toch een ander gebouw betreft, klikt u op het gewenste gebouw. VLOK past het gebouwID uit het gebouwenregister dan automatisch aan, aan het geselecteerde gebouw.
Zolang VLOK zelf geen gebouweenheden kan aanmaken, kunnen we geen 100% mapping tussen entiteiten & gebouweenheden garanderen. Bij probleemgevallen kan het zijn dat er daarom geen mapping is op dit moment.
Zo geeft het gebouwenregister bij sommige opvragingen een timeout, een gekend probleem bij Digitaal Vlaanderen, maar om dit op te lossen moeten ze de architectuur herwerken.