Criteria kotlabel

Om in VLOK aan te geven of criteria als dan niet in orde zijn, registreert u bewijsstukken of maakt u beoordelingen.  Volgende principes zijn van toepassing:

Het in orde zijn van de 3 criteria voor het Vlaamse kotlabel toont u aan met het registreren van een gunstig bewijsstuk:

  1. de woningkwaliteitsnormen:

    1. het kot heeft een conformiteitsattest Wie een woning in Vlaanderen verhuurt, moet ervoor zorgen dat deze volledig in orde is en voldoet aan bepaalde normen. Het conformiteitsattest (CA) is een officieel document dat de gemeente aflevert en dat aantoont dat uw woning aan de woningkwaliteitsnormen voldoet. In sommige gevallen kan ook Wonen in Vlaanderen een conformiteitsattest afleveren. Om na te gaan of een woning conform, veilig en gezond is, voert een woningcontroleur van de gemeente of van Wonen in Vlaanderen een conformiteitsonderzoek uit. Hij controleert de woning aan de hand van een technisch verslag.De woning krijgt een conformiteitsattest als ze niet ongeschikt of onbewoonbaar is en voldoende rookmelders heeft. (bewijsstuk CA Wie een woning in Vlaanderen verhuurt, moet ervoor zorgen dat deze volledig in orde is en voldoet aan bepaalde normen. Het conformiteitsattest (CA) is een officieel document dat de gemeente aflevert en dat aantoont dat uw woning aan de woningkwaliteitsnormen voldoet. In sommige gevallen kan ook Wonen in Vlaanderen een conformiteitsattest afleveren. Om na te gaan of een woning conform, veilig en gezond is, voert een woningcontroleur van de gemeente of van Wonen in Vlaanderen een conformiteitsonderzoek uit. Hij controleert de woning aan de hand van een technisch verslag.De woning krijgt een conformiteitsattest als ze niet ongeschikt of onbewoonbaar is en voldoende rookmelders heeft.) en

    2. het voldoet aan de strengere veiligheids- en kwaliteitsnormen indien de gemeente deze oplegt in een kamerreglement (bewijsstuk toetsing kamerreglement)

  2. de brandveiligheidsnormen: het kot heeft een positief brandweerattest of een attest van de brandtoezichter aangewezen door de burgemeester (bewijsstuk brandweerverslag)

  3. het aantal vergunde woongelegenheden voor studentenhuisvesting in het gebouw: het aantal woongelegenheden is vergund of vergund geacht conform de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 (bewijsstuk toetsing stedenbouwkundige opdeling)

Omdat sommige lokale besturen voor de invoering van het Vlaamse kotlabel reeds een specifiek beleid voerden voor studentenhuisvesting waarin ze meer criteria controleerden dan weerhouden voor het Vlaamse kotlabel, kunt u bijkomende criteria beoordelen of aanduiden.

  • U kunt volgende criteria beoordelen als gunstig of ongunstig:

    • Binnennummering

    • Belasting op tweede verblijven

    • Parkeer- en fietsverordening

    • EPC

    U kunt deze bijkomende criteria rechtmatig handhaven en controleren maar ze maken geen deel uit van het Vlaamse kotlabel of de uitbatingsvergunning. Voldoet het kot aan de 3 Vlaamse criteria, dan moet u het Vlaamse kotlabel uitreiken.

  • U kunt volgende criteria aanduiden met ja of nee:

    • Samenwerking hoger onderwijs met de eigenaar

U beheert de beoordelingen / aanduidingen van criteria via Pand Elk bebouwd onroerend goed dat zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen omvat (= gebouwen die als 1 geheel beschouwd kunnen worden), met uitzondering van bedrijfsruimten. Een pand kan één of meerdere zelfstandige en/of niet-zelfstandige entiteiten bevatten met of zonder woonfunctie. > Procedures (kotlabel) > Criteria

In tegenstelling tot beoordelingen hebben aanduidingen geen impact op het afleveren van een kotlabel en worden ze niet opgenomen in het verslag.

De toepassingsbeheerder (gemeente) bepaalt zelf welke bijkomende criteria zichtbaar zijn in VLOK. Zie Hoe registreer ik via een verordening het beleid van de gemeente rond het kotlabel?