Capakey’s
Een kadastraal perceel is een onroerend goed, dat door de Administratie van het Kadaster, Registratie en Domeinen (AKRED) is vastgelegd en geregistreerd. Het is het basiselement van de indeling van onroerende goederen zoals opgenomen in de kadastrale legger.
De Capakey Een kadastraal perceel is een onroerend goed, dat door de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie (AAPD) van de FOD is vastgelegd en geregistreerd. Het is het basiselement van de indeling van onroerende goederen zoals opgenomen in de kadastrale legger. De CaPaKey is de unieke (kadastrale) perceelsidentificatie die de AAPD toekent aan elk perceel in België. is de unieke (kadastrale) perceelsidentificatie die de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie (AAPD) toekent aan elk perceel in België.
Deze capakeys zijn belangrijk voor het voorkooploket en voor de correcte bepaling van de ligging. De capakey zal dan ook op het deel A van het technisch verslag verschijnen.
Op het detailscherm van de capakey is het mogelijk om verschillende bronnen van de capakey manueel bij te houden.
-
cadmap = cadgis
-
rvv (Recht van voorkoop)
-
adp (kadaster), status actueel
Zie voor meer uitleg over de verschillende bronnen. Sinds de release van 17/02/2021 is VLOK overgeschakeld op adp status actueel ipv adp status fiscaal.
AAPD geeft elk jaar op 1/1 een nieuwe legger van het kadaster vrij (status fiscaal). Deze bevatten alle aanpassingen aan de kadastrale percelen van het vorige jaar.
-
Cadmap (de cadmap bron) integreert deze aanpassingen en maakt de koppeling met het adres. Daarom gebruiken we standaard deze bron zodat we in VLOK via adres een capakey kunnen koppelen.
-
Voor het voorkooploket (bron rvv) wordt op een andere manier gewerkt. Daar is een sperperiode voorzien tijdens dewelke de aanpassingen aan de capakeys moeten gebeuren. Omdat de timing van het aanpassen van de kadastrale gegevens verschilt tussen Cadmap en het voorkooploket, moet VLOK voor een bepaalde periode nog de oude capakeys gebruiken in het veld RVV terwijl Cadmap al de capakeys van de nieuwe legger aanbiedt.
Als u de eigenaars opvraagt van een goed controleert VLOK eerst de adp capakey (status actueel) indien aanwezig en anders de cadmap bron. Als u geen houders zakelijk recht houder(s) zakelijk recht. Volgende rollen beschouwt VLOK als een houder zakelijk recht: volle eigenaar, vruchtgebruiker, opstalhouder, erfpachter. kunt ophalen op basis van de cadmap capakey, kunt u via https://www.geopunt.be/ de meest actuele capakey opzoeken en ingeven via bron adp, status actueel.
In bepaalde gevallen komt het kadastraal adres niet overeen met het officieel adres. We weten dan ook dat het automatisch ophalen of controleren van deze capakey geen nut heeft.
Via deze aanduiding bij de capakeys op Pand Elk bebouwd onroerend goed dat zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen omvat (= gebouwen die als 1 geheel beschouwd kunnen worden), met uitzondering van bedrijfsruimten. Een pand kan één of meerdere zelfstandige en/of niet-zelfstandige entiteiten bevatten met of zonder woonfunctie. > Detail of Entiteit Een entiteit is een deel van een pand. Er zijn 3 entiteitstypes: niet-woonfunctie (NWF), een niet-zelfstandige woning (NZW) en een zelfstandige woning (ZW). Zie voor uitgebreide definitie' Hoe voeg ik een nieuwe entiteit toe?' > Detail kunt u aanduiden dat VLOK deze capakey niet automatisch moet controleren.
Zie Periodieke en automatische controle van adressen en capakeys