Hoe registreer ik een onbewoonbaarheidsbesluit NGW?

Rechten en rollen

  • dossierbeheerder (gemeente)

  • dossierbeheerder woningkwaliteit (Wonen)

  • inventarisbeheerder (Wonen)

Stappen

Via Pand Elk bebouwd onroerend goed dat zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen omvat (= gebouwen die als 1 geheel beschouwd kunnen worden), met uitzondering van bedrijfsruimten. Een pand kan één of meerdere zelfstandige en/of niet-zelfstandige entiteiten bevatten met of zonder woonfunctie./Entiteit Een entiteit is een deel van een pand. Er zijn 3 entiteitstypes: niet-woonfunctie (NWF), een niet-zelfstandige woning (NZW) en een zelfstandige woning (ZW). Zie voor uitgebreide definitie' Hoe voeg ik een nieuwe entiteit toe?' > Besluiten > Actuele kunt u het besluit zowel registreren vanop Pand of Entiteit.

Klik op de actie NGW onbewoonbaarheidsbesluit registreren via   en doorloop de wizard met volgende twee stappen:

  1. Koppel de entiteit(en). VLOK toont een lijst met alle actieve entiteiten die nog niet op VIVOO-NGW Een aparte lijst met de onbewoonbaarverklaringen Nieuwe Gemeentewet, onderdeel van de Vlaamse inventaris. staan.  Geef per entiteit aan of het al dan niet om een studentenkamer gaat. Vul de datum van het besluit in. De datum betekening aan Wonen in Vlaanderen is standaard de datum van registratie. Deze datum is enkel te wijzigen door Wonen in Vlaanderen, niet door de gemeente.

  2. Selecteer het besluit als pdf-document om het op te laden als DT105 besluit NGW

Gevolgen

Wijzigen van data via het detail NGW

Sinds 9 juni, kan enkel nog de dossierbeheerder woningkwaliteit (Wonen) de datum besluit en datum betekening aan Wonen in Vlaanderen aanpassen via het detail op Pand / Entiteit > Besluiten (actueel) > (klik referte) > Detail NGW .

De gevolgen zijn dezelfde als bij het uitvoeren van de actie.  

Indien de woning reeds is opgenomen op VIVOO De Vlaamse inventaris voor ongeschikte en onbewoonbare woningen (VIVOO) bevat: • een lijst met de ongeschikt- en onbewoonbaarverklaringen Vlaamse Wooncode (VIVOO-OO) • een aparte lijst met de onbewoonbaarverklaringen Nieuwe Gemeentewet (VIVOO-NGW) Een besluit tot overbewoning geeft geen aanleiding tot opname in de Vlaamse inventaris. en:

  • opname is nodig volgens de nieuwe data, wijzigt VLOK de opname datum naar nieuwe datum besluit.

  • opname is niet nodig volgens de nieuwe data, verwijdert VLOK de entiteit van VIVOO en verwijdert een eventuele taak 101 stuur registratieattest