Hoe voeg ik manueel een vrijstelling/opschorting toe?
De eigenaar kan een achttal vrijstellingen/opschortingen aanvragen die Wonen in Vlaanderen manueel ingeeft in VLOK. Al deze vrijstellingen en opschortingen hebben verschillende informatie nodig. U kunt ze zowel toevoegen vanop het pand Elk bebouwd onroerend goed dat zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen omvat (= gebouwen die als 1 geheel beschouwd kunnen worden), met uitzondering van bedrijfsruimten. Een pand kan één of meerdere zelfstandige en/of niet-zelfstandige entiteiten bevatten met of zonder woonfunctie. als vanop de entiteit Een entiteit is een deel van een pand. Er zijn 3 entiteitstypes: niet-woonfunctie (NWF), een niet-zelfstandige woning (NZW) en een zelfstandige woning (ZW). Zie voor uitgebreide definitie' Hoe voeg ik een nieuwe entiteit toe?'.
Elke vrijstelling / opschorting kan slecht één houder zakelijk recht houder(s) zakelijk recht. Volgende rollen beschouwt VLOK als een houder zakelijk recht: volle eigenaar, vruchtgebruiker, opstalhouder, erfpachter. bevatten. Per houder zakelijk recht maakt u dus een nieuwe vrijstelling of opschorting aan.
Rechten - welke rollen?
-
Indien beheer door Wonen in Vlaanderen (VIVOO De Vlaamse inventaris voor ongeschikte en onbewoonbare woningen (VIVOO) bevat: • een lijst met de ongeschikt- en onbewoonbaarverklaringen Vlaamse Wooncode (VIVOO-OO) • een aparte lijst met de onbewoonbaarverklaringen Nieuwe Gemeentewet (VIVOO-NGW) Een besluit tot overbewoning geeft geen aanleiding tot opname in de Vlaamse inventaris. (VL)) kan inventarisbeheerder (Wonen) alle vrijstellingen / opschortingen toevoegen.
-
Indien het beheer gebeurt door de gemeente (VIVOO (LB)) kunt u enkel de opschorting bij het indienen van een beroep bij de gouverneur tegen een besluit NGW toevoegen.
Stappen om manueel een vrijstelling of opschorting toe te voegen.
Navigeer naar Pand > VIVOO > Inventarisbeheer of Entiteit > VIVOO > Vrijstellingen/opschortingen en klik in op de actie Vrijstelling/opschorting toevoegen. Doorloop de wizard met volgende stappen:
-
Indien via Pand > VIVOO > Inventarisbeheer duidt u eerst de actieve entiteiten aan voor dewelke de vrijstelling/opschorting geldt.
-
Selecteer het soort en vul de begindatum in.
-
Sinds de release van maart 2020 is het toevoegen van een vrijstelling enige woning en hoofdverblijfplaats nu ook mogelijk indien het domicilieadres van de bewoner uit het rijksregister niet helemaal overeenkomt met het adres van de entiteit uit het adresregister (bv. busnummer 0011(RR) tov 11(adresregister)). U krijgt wel volgende oranje waarschuwing te zien:
-
-
Sinds de release van 27/11/23 kunt u de nieuwe vrijstelling na verkrijging via erfopvolging of testament toevoegen. Ze vervangt gedeeltelijk de opschorting nieuwe HZR houder(s) zakelijk recht. Volgende rollen beschouwt VLOK als een houder zakelijk recht: volle eigenaar, vruchtgebruiker, opstalhouder, erfpachter. omdat de voorwaarde dat de woning niet verkocht mag worden verhindert dat de erfgenamen voldoende tijd hebben om uit onverdeeldheid te treden.
-
Afhankelijk van het soort, vul de benodigde gegevens in.
-
vb. selecteer de houder zakelijk recht. Indien via Pand > VIVOO > Inventarisbeheer toont VLOK enkel de houders zakelijk recht die gemeenschappelijk zijn voor de gekozen entiteiten.
-
vb. onteigeningsplan met verschillende data
-
vb. omschrijving van de ramp en toestand van het goed
-
vb. datum sociaal beheer
-
vb. document om de renovatieplannen te bewijzen
-
vb. gegevens over de overdracht van het zakelijk recht
-
Laad optioneel het aanvraagformulier op
-
Laad optioneel een bijlage op. Deze stap is enkel voorzien voor bepaalde vrijstellingen/opschortingen.
Na voltooien berekent VLOK zelf de einddatum en maakt VLOK volgende taken afhankelijk van het soort:
-
taak 137 behandel vr opschorting voor de inventarisbeheerder (Wonen)
-
taak 138 opschorting beroep NGW voor de inventarisbeheerder (Wonen)
Achtergrondinfo en tips
Einddatums voor:
-
Enige woning als hoofdverblijfplaats = startdatum + 100 jaar
-
Vrijstelling wegens onteigening = startdatum + 100 jaar
-
Vrijstelling ramp = startdatum + 2 jaar
-
Vrijstelling overmacht = startdatum + 1 jaar
-
Vrijstelling sociaal beheersrecht = startdatum + 9 jaar
-
Vrijstelling na overdracht via erfopvolging of testament: datum verkrijging + 2 jaar
-
Opschorting renovatie = startdatum + 2 jaar
-
Opschorting nieuwe HZR = startdatum + 2 jaar (ipv 4 jaar < 1/1/21)
-
Opschorting beroep NGW = leeg