Heffingen en vrijstellingen / opschortingen
Op de tab VIVOO De Vlaamse inventaris voor ongeschikte en onbewoonbare woningen (VIVOO) bevat: • een lijst met de ongeschikt- en onbewoonbaarverklaringen Vlaamse Wooncode (VIVOO-OO) • een aparte lijst met de onbewoonbaarverklaringen Nieuwe Gemeentewet (VIVOO-NGW) Een besluit tot overbewoning geeft geen aanleiding tot opname in de Vlaamse inventaris. ziet u of het beheer van de heffingen gebeurt door:
-
VIVOO (VL) à Wonen in Vlaanderen
-
VIVOO (LB) à de gemeente
Onderstaande info is enkel van toepassing indien Wonen in Vlaanderen de heffingen beheert. Het beheer door de gemeente zit niet in VLOK omdat de regelgeving kan verschillen van gemeente tot gemeente.
Als de woning na een jaar nog steeds op de inventaris staat, zal de eigenaar vanaf dan jaarlijks een heffing moeten betalen, tenzij Wonen in Vlaanderen hem een vrijstelling of opschorting toekent.
-
Een vrijstelling is verworven. De eigenaar moet voor de periode van de vrijstelling niet betalen.
-
Een opschorting is voorwaardelijk. VLABEL incohiert de heffing maar de eigenaar moet nog niet betalen. Als na het verlopen van de opschorting de eigenaar aan alle voorwaarden voldoet, moet hij definitief niet betalen. Voldoet hij niet dan moet hij alsnog de heffing betalen.
De eigenaar kan een achttal vrijstellingen/opschortingen aanvragen die de inventarisbeheerder (Wonen) manueel ingeeft in VLOK. Manuele ingave is ook nodig bij een opschorting bij het indienen van een beroep bij de gouverneur tegen een besluit NGW.
Daarnaast is er ook een automatische /ambtshalve opschorting:
-
bij het indienen van een beroep in de procedure OO. Deze duurt 3 maanden en loopt automatisch af bij de betekening van het MB.
-
bij het toevoegen van een betrokkene HZR houder(s) zakelijk recht. Volgende rollen beschouwt VLOK als een houder zakelijk recht: volle eigenaar, vruchtgebruiker, opstalhouder, erfpachter. op enititeit(en) die op VIVOO staan. Deze duurt 2 maanden
Zie voor meer uitleg over de jaarlijkse heffing, vrijstellingen en opschortingen het Handboek woningkwaliteitsbewaking in uw gemeente
Iedereen die het goed mag bekijken kan het overzicht met vrijstellingen en opschortingen raadplegen. Enkel inventarisbeheerder (Wonen)kan ook beheren.