Overzicht voor alle objecten

Algemeen

1.   Nu gaan we verplichten dat de gemeente eerst een GeefWKW doet alvorens een BewaarWKW te doen, op die manier zijn we het meest zeker dat de goede data overblijft. Om er zeker van te zijn dat ze die GeefWKW doen, dienen ze bij de BewaarWKW de juiste timestap mee te geven in het veld TijdstipLaatstGewijzigd die ze enkel te weten komen via de GeefWKW. Ze halen aldus de data uit VLOK op zodat ze beginnen aan te passen op de JUISTE versie van de gegevens, en dan kunnen ze alles aanpassen wat ze maar willen. Het is dus de verantwoordelijkheid van de gemeenten als ze de nieuwe data die ze verplicht binnenhalen voor de timestamp, dan nog overschrijven met hun ”oudere” data. Uit de logging achteraf kan nog te weten komen wie “oudere” data heeft ingevoerd. 

2.   Opvraging van metadata mogelijk van enkel GETEKENDE onderzoeken in GeefOnderzoek, alsook in GeefWKW Pand en GeefWKW Entiteit, dus met status “Getekend” (alle gemachtigde organisaties). Niet-getekende onderzoeken kunnen (nog) niet ingebracht worden met webservices en daarom niet opvraagbaar gemaakt (alsook gekoppelde foto’s en documenten).

3.   OPGELET: Voor onderzoeken < 2016 waren meestal enkel de algemene gegevens en resultaten beschikbaar vanuit HOLV (= vorige applicatie), niet de individuele punten met categorieën. Het is dan ook in dit geval niet mogelijk om een GeefWKW onderzoek te doen, wel opvraagbaar zijn de algemene gegevens van onderzoek bij GeefWKW entiteit. Je krijgt steeds de foutmelding 60004 (niet uniek): “Dit onderzoek werd geïmporteerd vanuit HOLV. Hier was niet genoeg data beschikbaar om dit weer te geven in VLOK. Dit onderzoek wordt enkel weergegeven in de zoekresultaten.”

4.   Voor onderzoeken < 2021 is een apart deel B voor kamers en woningen omdat bepaalde gebreken enkel voor woningen waren. Voor nieuwe onderzoeken >= 2021 bestaat er geen verschil meer, en wordt de info ingevuld in de nieuwe velden. Er wordt ook niet meer gewerkt met punten, doch met categorieën.

5.   TijdstipLaatstGewijzigd van Rollen voor betrokkene in GeefWKW (antwoord) komt overeen met deze van Betrokkenheid in BewaarWKW.

6.   Er worden geen foto’s van onderzoeken meegegeven in GeefWKW Pand en GeefWKW Entiteit (wel met GeefOnderzoek), enkel foto’s van het pand of de entiteit zelf.

7.   Overzicht taken in de werklijst van VLOK Online, en dit alleen op niveau pand. Deze taken zijn nieuwe vervolgstappen binnen VLOK ten gevolge van BewaarWKW acties van de gemeenten (met webservices), doch kan ook het gevolg zijn van acties uitgevoerd door Wonen in Vlaanderen zelf binnen de VLOK Online applicatie. Vandaar dat hier geen opsomming van taken zal gegeven worden per soort Bewaaractie, doch verwezen wordt naar de VLOK handleiding: https://vlok.vlaanderen.be/handleiding/index.html

8.   Toewijzing voor aanduiding van relatie tussen entiteit en bijhorende GR’s. Indien geen GR’s aanwezig in onderzoek, dan ook geen toewijzingen. Toewijzing is enkel nodig indien bepaalde GR’s enkel kunnen worden gebruikt door bepaalde kamers (NZW). De GR’s en entiteiten binnen dezelfde toewijzing vormen één geheel.

      Als geen enkele GR is toegewezen, gaat VLOK ervan dat alle gekoppelde entiteiten gebruik kunnen maken van alle gekoppelde GR’s in het onderzoek.

      Als u gedeeltelijk toewijst, kunnen de niet toegewezen entiteiten gebruik maken van de niet toegewezen GR’s.

      Een correcte toewijzing is belangrijk voor de berekening van de bezettingsnorm van de gemeenschappelijke functies en voor het bepalen of er al dan niet voldoende conforme functies zijn voor de afhankelijke entiteiten.

9.   Opvraging van metadata mogelijk van procedures OO/CA en deelprocedures OO/CA voor alle statussen (alle gemachtigde organisaties).

10. Overzicht documenten met Referte + eigenschappen. Geen opvraging bestand van documenten (met GeefWKWBijlage !). Enkel overzicht van documenten mogelijk met status Ondertekend, Ingetrokken, Opgeladen, behalve bij geen MagZien recht op documenttype.

11. Geen documenten meer in GeefWKW Pand response met koppelingen aan entiteit. In het geval dat er veel documenten waren, gaf dit aanleiding tot een grote opzoeking van metadata documenten (en koppelingen) in de GeefWKW Pand. We beperken daarom het aantal documenten in de GeefWKW response. Deze worden immers ook vermeld in de GeefWKW Entiteit response. In de mutatielijst kan een document nu ook een entiteit als hoofdobject hebben (vroeger alleen gelinkt aan pand).

12. Alleen nog document koppelingen in GeefWKW Entiteit response met Pand, Besluit NGW, Beslissing, Ministerieel Besluit, CA, Onderzoek, DeelProcedureKotlabel, Beroepsprocedure en Beroep, dus niet meer met Entiteit of DeelProcedure. We stelden vast dat bij een onderzoek met veel entiteiten en gemeenschappelijke ruimten, dit aanleiding gaf tot veel documenten (en koppelingen). We beperken daarom het aantal document koppelingen in de GeefWKW response.

13. Geen overzicht van documenten mogelijk met geen MagZien recht. Rechten zijn instelbaar per documenttype. Maak- of oplaadrecht bij een documenttype is van toepassing bij een document op het huidige moment. MagZien recht is onmiddellijk van kracht op alle bestaande documenten en kan steeds herzien worden per documenttype. De webservicegebruikers hebben alle rollen van de gemeente. Het MagZien van een document is dus reeds van toepassing als minstens één rol van de gemeente het MagZien recht heeft voor dit documenttype (instelbaar in Documentbeheer DOPT van VLOK Online).

14. Een foto of document dient de naam van het bestand mee te geven.

15. Het document krijgt na de BewaarWKWBijlage echter een gegenereerde nieuwe naam bij de creatie van het document door VLOK zelf. Deze naam is dan te zien in de GeefWKW en GeefWKWBijlage response. De naamgeving start altijd met referte persoon, pand of entiteit. Het initieel veld Naam bij een document is dus niet relevant in de BewaarWKWBijlage request.

16. Het rapport van documenttypes is beschikbaar in VLOK Online onder Mijn rapporten – Documentmodule – configuratie documentttypes: https://vlok.vlaanderen.be/reporting/. Om te kunnen inloggen als gemeente in VLOK Online dient met het afsprakenkader te ondertekenen, welke voorwaarden oplegt dat de gemeente in orde is met de informatieveiligheidsverplichtingen en dat de communicatie met Wonen-Vlaanderen digitaal verloopt.

17. Het veld ExterneReferte bij foto’s en documenten in de BewaarWKWBijlage request wordt enkel gebruikt als teruggaveveld ter info voor de BewaarWKWBijlage response opdat de gemeente zou weten over welk document het gaat. Het wordt niet opgeslagen in de VLOK databank en dus ook niet gebruikt bij overzicht foto’s en documenten in de GeefWKW of de GeefWKWBijlage response.

18. Indien een foto meermaals keren getagd werd binnen 1 (één) onderzoek, wordt in het XML-antwoord meermaals de tag FotoMetTagType getoond met dezelfde referte, maar met verschillend GekoppeldGoed/GekoppeldGebrek.

19. Voor een foto die getagd werd aan een bijkomende opmerking bij onderzoek, tonen we 'Bijkomende opmerking' bij GekoppeldGebrek.

20. Indien een foto getagd werd als overzichtsfoto bij onderzoek, kan dit momenteel niet aangeduid worden. We geven de foto terug zonder koppelingen.

21. Voor de dataontsluiting Woningkwaliteit op vraag van niet-publieke afnemers (VMSW, CIB, Fednot) is een beperkte aanvulling van de XSD’s gedaan.

      Bij GeefWKW PandBeperkt wordt enkel een pand vermeld indien er een dossier met herstelvordering is (met status “Getekend” en waarvoor geen volledig herstel geregistreerd werd).

      Bij GeefWKW EntiteitBeperkt wordt enkel een entiteit vermeld indien er minstens 1 geldig niet-vervallen CA is geregistreerd, ofwel indien de entiteit op de Vlaamse Inventaris (VIVOO) staat (en geen schrapping of geen opschorting/vrijstelling). Besluiten op VIVOO kunnen zijn: beslissing NGW, beslissing burgemeester (OO) van type OG, OB, OG/OB, of beslissing MB van type OG, OB, OG/OB. Bij GeefWKW EntiteitBeperkt is enkel een overzicht van documenten mogelijk van slechts een beperkt aantal documenttypes. Er worden geen koppelingen van document weergegeven. Toegelaten documenttypes:

Documenten CA

DT113 CA kamerwoning

DT114 CA woning

DT115 CA seizoenarbeider

DT124 PV van uitvoering

DT600 CA arbeidskrachten

Documenten besluit

DT034 beslissing burgemeester

DT090 besluit Minister

DT105 besluit NGW

XSD Visueel

Detail

 

Element

Beschrijving

V/O

Opmerkingen

Inhoud

Het antwoord bestaat uit detailinfo van 1 (één) specifiek pand/entiteit/ onderzoek/procedure (ofwel uniek resultaat, ofwel niet gevonden). Indien verdere detailinfo nodig, dan nieuwe opvraging met GeefWKW.

V

Nu gaan we verplichten dat de gemeente eerst een GeefWKW doet alvorens een BewaarWKW te doen, op die manier zijn we het meest zeker dat de goede data overblijft. Om er zeker van te zijn dat ze die GeefWKW doen, dienen ze bij de BewaarWKW de juiste timestap mee te geven in het veld TijdstipLaatstGewijzigd die ze enkel te weten komen via de GeefWKW. Ze halen aldus de data uit VLOK op zodat ze beginnen aan te passen op de JUISTE versie van de gegevens, en dan kunnen ze alles aanpassen wat ze maar willen. Het is dus de verantwoordelijkheid van de gemeenten als ze de nieuwe data die ze verplicht binnenhalen voor de timestamp, dan nog overschrijven met hun ”oudere” data. Uit de logging achteraf kan nog te weten komen wie “oudere” data heeft ingevoerd.

Aantal opzoekingen in 1 (één) geefactie is beperkt (max. 10 foto’s of tekeningen). Anders foutmelding met kleiner aantal gevraagd.

Overzicht foto’s en documenten met Referte + eigenschappen. Geen opvraging bestand van documenten (met GeefWKWBijlage !). Enkel overzicht van documenten mogelijk met status Ondertekend, Ingetrokken, Opgeladen, behalve bij geen MagZien recht op documenttype.

Bericht

 

V

 

Pand

Referte pand +

- info pand

- gekoppelde entiteiten

- gemeenschappelijke ruimtes

- herindelingen

- gekoppelde onderzoeken

- gekoppelde procedures

- betrokkenen

- foto’s en documenten

- taken

 

Entiteit

Referte entiteit +

- info entiteit

- gekoppeld pand

- gekoppelde onderzoeken

- gekoppelde deelprocedures

- betrokkenen

- foto’s en documenten

- epc

- conformiteitsattesten

- VIVOO

- besluiten NGW

- beslissingen OO

- MB’s

Er wordt geöpteerd om alle geldige en opgeheven beslissingen te tonen (dus ook conforme woningen). Er hoeft geen onderscheid gemaakt te worden in type beslissing, enkel kijken naar de status (geldig, opgelost en opgeheven).

Er wordt geöpteerd om alle geldige en opgeheven MB’s te tonen (dus ook conforme woningen). Er hoeft geen onderscheid gemaakt te worden in resultaat MB.

Onderzoek

Referte onderzoek +

- info onderzoek

- gekoppeld pand

- gekoppelde entiteiten

- foto’s en documenten

OPGELET: Voor onderzoeken < 2016 waren meestal enkel de algemene gegevens en resultaten beschikbaar vanuit HOLV (= vorige applicatie), niet de individuele punten met categorieën. Het is dan ook in dit geval niet mogelijk om een GeefWKW onderzoek te doen, wel opvraagbaar zijn de algemene gegevens van onderzoek bij GeefWKW entiteit. Je krijgt steeds de foutmelding 60004 (niet uniek): “Dit onderzoek werd geïmporteerd vanuit HOLV. Hier was niet genoeg data beschikbaar om dit weer te geven in VLOK. Dit onderzoek wordt enkel weergegeven in de zoekresultaten.”

Voor onderzoeken < 2021 is een apart deel B voor kamers en woningen omdat bepaalde gebreken enkel voor woningen waren. Voor nieuwe onderzoeken >= 2021 bestaat er geen verschil meer, en wordt de info ingevuld in de nieuwe velden. Er wordt ook niet meer gewerkt met punten, doch met categorieën.

ProcedureOo

Referte procedure +

- info procedure

- gekoppelde deelprocedures

- verzoekers

- documenten

 

DeelProcedureOo

Referte deelprocedure +

- info deelprocdure

- gekoppelde procedures

- documenten

 

ProcedureCa

Referte procedure +

- info procedure

- gekoppelde deelprocedures

- verzoekers

- documenten

 

DeelProcedureCa

Referte deelprocedure +

- info deelprocdure

- gekoppelde procedures

- documenten

 

ProcedureKotlabel

Referte procedure kotlabel +

- info procedure kotlabel

- gekoppelde deelprocedures

- documenten

 

PandBeperkt

Referte pand +

- info pand

- herstelvordering

Bij PandBeperkt wordt enkel een pand vermeld indien er een dossier met herstelvordering is (met status “Getekend” en waarvoor geen volledig herstel geregistreerd werd).

EntiteitBeperkt

Referte entiteit +

- info entiteit

- conformiteitsattesten (actueel)

- VIVOO

- besluiten op VIVOO (actueel)

- documenten bij besluiten of CA’s (actueel)

- gekoppelde onderzoeken bij besluiten of CA’s (actueel)

Bij EntiteitBeperkt wordt enkel een entiteit vermeld indien er minstens 1 geldig niet-vervallen CA is geregistreerd, ofwel indien de entiteit op de Vlaamse Inventaris (VIVOO) staat (en geen schrapping of geen opschorting/vrijstelling).

Besluiten op VIVOO kunnen zijn: beslissing NGW, beslissing burgemeester (OO) van type OG, OB, OG/OB, of beslissing MB van type OG, OB, OG/OB.

 

Validaties

1.   Een gemeente kan enkel data opvragen van pand, entiteit, onderzoek, procedure , deelprocedure voor haar eigen NIS-code volgens het adres van het pand.

2.   Het is beter de resultaten reeds te filteren in VLOK zelf op NIS-code (gemeente), ipv. dit pas later te laten doen door MAGDA. De NIS-code dient dus meegegeven te worden door MAGDA, tesamen met het zoekcriterium. De filtering wie de opvraging heeft gedaan (machtiging, rol gebruiker), is de verantwoordelijkheid van de gemeente zelf. Ook de logging dient gedaan te worden door de externe applicatie. Er wordt om privacy-redenen geen RR opname doorgegeven aan VLOK van gebruiker bij gemeente.

3.   Niet-publieke afnemers (VMSW, CIB, Fednot) kunnen enkel data opvragen van pandbeperkt (waarvoor een herstelvordering is) en entiteitbeperkt (waarvoor een actueel CA is of indien de entiteit op VIVOO staat en er dus een actueel besluit is).