Overzicht voor alle objecten

Algemeen

1.   Eénduidige structuur in blokken (pand, entiteit, onderzoek, (deel)procedure), met opslaan van slechts 1 (één) hoofdobject terzelfdertijd bij gewone Bewaaractie.

2.   Slechts één soort bewaaractie terzelfdertijd mogelijk.

3.   Als je de referentie van bv. pand doorgeeft, dan gaat het over een bestaand pand. Als er geen referentie van een pand is meegegeven, dan nieuw pand. 

4.   Er is geen BewaarWKW op onderzoek wegens de complexiteit voor de opmaak en validatie van technische verslagen (enkel in VLOK Online mogelijk). Onderzoeken kunnen (nog) niet ingebracht worden met webservices en daarom niet te bewaren (alsook gekoppelde foto’s en documenten). Een onderzoek kan enkel ingegeven worden rechtstreeks in VLOK. Later (fase 2 ?) zal ev. een app ontwikkeld worden om op tablet onderzoeksgegevens te importeren in VLOK.

5.   Geen bewaaracties mogelijk met BewaarWKW op deelprocedure OO of CA.

6.   Geen rechtststreekse opslag van personen. Wel als betrokkene, contactpersoon of verzoeker bij pand, entiteit of procedure.

7.  Geen opslag van foto’s of documenten wegens aparte BewaarWKWBijlage voor bestanden.

8.   Er werd ook afgecheckt welke de acties zijn die de gemeenten nu uitvoeren in VLOK Online waarbij gegevens worden bewaard. Dit kan nu eveneens gebeuren met webservices voor gemeenten die niet met VLOK Online werken.

9.   Er zijn dan ook een aantal Bewaaracties met specifieke structuur:

      Actie pand structuur wijzigen

      Actie goed gesloopt zetten

      Actie verzoek afwijzen / foute registratie

      Actie besluiten opheffen

      Actie advies vragen aan WVL

      Actie onderzoek vragen

      Actie procedure OO starten via verzoek

      Actie procedure CA starten in eerste aanleg

      Actie besluit NGW registreren

      Actie CA registreren

      Actie beslissing versturen naar WVL

XSD Visueel

Detail

 

Element

Beschrijving

V/O

Opmerkingen

Inhoud

De vraag bestaat uit het opslaan van detailinfo van 1 (één) specifiek pand, entiteit of procedure. Het kan gaan over een aanmaak van een nieuw object, ofwel over een wijziging of verwijdering van een bestaand object.

V

Eénduidige structuur in blokken (pand, entiteit, onderzoek, (deel)procedure), met opslaan van slechts 1 (één) hoofdobject terzelfdertijd bij gewone Bewaaractie.

Slechts één soort bewaaractie terzelfdertijd mogelijk.

Er is geen BewaarWKW op onderzoek wegens de complexiteit voor de opmaak en validatie van technische verslagen (enkel in VLOK Online mogelijk). Onderzoeken kunnen (nog) niet ingebracht worden met webservices en daarom niet te bewaren (alsook gekoppelde foto’s en documenten). Een onderzoek kan enkel ingegeven worden rechtstreeks in VLOK. Later (fase 2 ?) zal ev. een app ontwikkeld worden om op tablet onderzoeksgegevens te importeren in VLOK.

Geen rechtststreekse opslag van personen. Wel als betrokkene, contactpersoon of verzoeker bij pand, entiteit of procedure.

Geen opslag van foto’s of documenten wegens aparte BewaarWKWBijlage voor bestanden.

Er werd ook afgecheckt welke de acties zijn die de gemeenten nu uitvoeren in VLOK Online waarbij gegevens worden bewaard. Dit kan nu eveneens gebeuren met webservices voor gemeenten die niet met VLOK Online werken.

Er zijn dan ook een aantal Bewaaracties met specifieke structuur.

Validatie volgens het XSD-schema is ingebouwd in beide richtingen. Er zijn een aantal basisregels voor validatie.

- Volgens het XDS-schema mag inhoud enkel worden doorgegeven als er ook iets inzit.

- Een verplicht veld in XSD moet ALTIJD meegegeven worden. Indien leeg mogelijk, dan mag in principe dit veld niet verplicht zijn. In de praktijk kan een verplicht veld wel met een lege waarde doorgegeven worden, doch dit is niet wenselijk.

- Een optioneel veld in XSD mag NOOIT doorgegeven worden indien leeg, zelfs niet met een lege waarde. Dus bij aanmaken nieuw pand, mag <Referte></Referte> niet doorgegeven worden indien optioneel veld.

- Indien je een bepaald optioneel veld niet meegeeft, dan zal dat veld leeg gemaakt worden zelfs indien dit veld reeds bestaande inhoud had.

- TijdstipLaatstGewijzigd in XSD is hier altijd een optioneel veld. Het is immers niet mogelijk bij een nieuw object reeds een TijdstipLaatstGewijzigd te hebben.

- Het veld Verwijder in XSD is steeds een verplicht veld.

Zelfde schrijfwijze (incl. hoofdletters, kleine letters) in XML-berichten, niet alleen de codes van de vaste waarden dus, maar ook de schrijfwijze van alle tags. <Veld></Veld> is niet <veld></veld>. Anders foutmelding of niet herkenning bij MAGDA.

Zelfde volgorde van tags in XML-berichten volgens XSD's (indien de tags niet in volgorde staan, slaat de webservice de tags over en worden de overgeslagen tags null)

Invulling van alle velden in een object of subobject, anders bij weglaten veld of NIL of LEEG, dan wordt een veld als LEEG overschreven (zoals Locatie bij BewaarPand of Tel/Tel2/Email bij BewaarProcedure van Verzoeker)

Als je geen subobject meegeeft, dan wordt er niets gewijzigd (Adres, Capakey, Opp verhouding, GR, Betrokkene, Herindeling, Verzoeker, ...). Enige uitzondering is Risico, waar bij elke BewaarWKW actie alle velden met Type risico verwijderd en terug toegevoegd worden in VLOK, met dus wijziging van TijdstipLaatstGewijzigd.

Je hoeft niet alles mee te geven van een object. Maar als je data van een bepaald object meegeeft, moet het object wel volledig zijn.  De volledige gegevensset van dit hoofdobject kan gewijzigd worden. Invulling van ALLE velden nodig, anders wordt een veld als LEEG overschreven, zelfs bij niet-wijziging (niet nodig voor subobjecten). Er kan echter slechts 1 (één) soort hoofdobject per keer wijzigen. Dus ook niet voor verschillende panden of voor pand en entiteit terzelfdertijd. Dus je kan geen gegevens voor verschillende panden of voor pand en entiteit terzelfdertijd wijzigen in in 1 (één) BewaarWKW.

Als je dus 1 veld uit bv. een pand wil wijzigen, moeten wel alle velden van dat pand volledig worden meegegeven. Dus de gemeente kan niet enkel de beschrijving van een pand doorgeven, dan zullen ze ook GebouwID, locatie, info brandweerverslag & info EPC moeten doorgeven. Als je 1 veld uit een adres wil wijzigen, moet dat adres wel volledig worden meegegeven. Als je 1 veld uit een GR wil wijzigen, moet dat GR wel volledig worden meegegeven, enz... 

Indien je verwijdertag op 1 zet en een referte invult, dan zijn andere velden NVT (gecombineerd gebruik van aanmaken, wijzigen en verwijderen). De juiste timestamp dient ingevuld te zijn in het veld TijdstipLaatstGewijzigd.

TijdstipLaatstGewijzigd moet steeds ingevuld worden bij wijzigen of verwijderen van bestaand object of subobject, anders foutmelding dat het veld TijdstipLaatstGewijzigd niet overeenkomt. Bij aanmaken van een nieuw object of subobject kan TijdstipLaatstGewijzigd weggelaten worden.

Code is steeds verplicht, Omschrijving optioneel. Indien Omschrijving ook opgegeven, dan steeds controle te doen tussen Code en Omschrijving volgens codetabellen (gecombineerd gebruik verplicht en exacte invulling, omschrijving is informatief bij BewaarWKW en BewaarWKWBijlage). Een uitzondering bij capakey in de actie BewaarPand/BewaarEntiteit en bij RedenOpheffing in de actie HefBesluitenOp.

NISCode

 

V

Een gemeente kan enkel data bewaren en aanpassen van pand, entiteit, onderzoek, (deel)procedure voor haar eigen NIS-code volgens het adres van het pand. Voor personen gelden er geen restricties.

Het is beter de resultaten reeds te filteren in VLOK zelf op NIS-code (gemeente), ipv. dit pas later te laten doen door MAGDA. De NIS-code dient dus meegegeven te worden door MAGDA, tesamen met het zoekcriterium. De filtering wie de opvraging heeft gedaan (machtiging, rol gebruiker), is de verantwoordelijkheid van de gemeente zelf. Ook de logging dient gedaan te worden door de externe applicatie. Er wordt om privacy-redenen geen RR opname doorgegeven aan VLOK van gebruiker bij gemeente.

BewaarPand

Referte pand +

- info pand

- gemeenschappelijke ruimtes

- betrokkenen

- herindelingen

V

Referte voor update pand. Geen referte = nieuw pand.

Geen aanmaken, wijzigen of verwijderen mogelijk van gesloopt pand.

BewaarEntiteit

Referte entiteit +

- info entiteit

- gekoppeld pand

- betrokkenen

Referte voor update entiteit. Geen referte = nieuwe entiteit.

Geen aanmaken, wijzigen of verwijderen mogelijk van gesloopte entiteit.

Geen aanmaken of verwijderen mogelijk van heringedeelde/herbestemde entiteit. Wel wijzigen mogelijk.

BewaarProcedureOo   

Referte procedure +

- info procedure

- verzoekers

Een gemeente kan enkel procedures OO aanmaken en aanpassen gestart door de eigen gemeente (= procedures via verzoek). Enkel procedures OO via verzoek (belanghebbende of burgemeester) kunnen aangemaakt, aangepast en stopgezet worden via de webservices BewaarProcedureOo, WijsProcedureOoAf, StartProcedureOoViaVerzoek, VraagOnderzoekVoorProcedureOo. Andere procedures OO kunnen niet aangemaakt, aangepast of stopgezet worden via de webservices (behalve VerstuurBeslissingNaarWvl).

Enkel update mogelijk van procedure. Nieuwe procedure starten niet mogelijk in BewaarProcedureOo of BewaarProcedureCa. Hiervoor dient de speciale actie StartProcedureOoViaVerzoek of StartProcedureCaViaEersteAanleg gebruikt te worden voor aanmaak van een nieuwe procedure.

Geen bewaren van procedure OO mogelijk van gesloopt pand of entiteit, of van heringedeelde/herbestemde entiteit.

BewaarProcedureCa

Referte procedure +

- info procedure

- verzoekers

Een gemeente kan enkel procedures CA aanmaken en aanpassen gestart door de eigen gemeente (= procedures via verzoek). Enkel procedures CA eerste aanleg (via verzoek) kunnen aangemaakt, aangepast en stopgezet worden via de webservices BewaarProcedureCa, WijsProcedureCaAf, StartProcedureCaViaEersteAanleg, VraagOnderzoekVoorProcedureCa. Andere procedures CA kunnen niet aangemaakt, aangepast of stopgezet worden via de webservices. Via de webservice RegistreerCa kunnen conformiteitsattesten ook worden doorgegeven door de gemeente.

Enkel update mogelijk van procedure. Nieuwe procedure starten niet mogelijk in BewaarProcedureOo of BewaarProcedureCa. Hiervoor dient de speciale actie StartProcedureOoViaVerzoek of StartProcedureCaViaEersteAanleg gebruikt te worden voor aanmaak van een nieuwe procedure.

Geen bewaren van procedure CA mogelijk van gesloopt pand of entiteit, of van heringedeelde/herbestemde entiteit.

WijzigPandStructuur

 

Enkel ingave basisinformatie mogelijk (minder dan via BewaarEntiteit). De nieuwe entiteiten kunnen nadien via BewaarEntiteit verder aangevuld worden.

Geen wijzigen van structuur pand mogelijk van gesloopt pand, entiteit of GR.

Als je GebouwID/GebouwEenheidID wil wijzigen voor bestaande panden of entiteiten met XML-bericht, dan moet je dit doen via BewaarPand/BewaarEntiteit !

ZetPandGesloopt

 

Indien pand op gesloopt wordt gezet, dan ook entiteiten automatisch op gesloopt in ZetPandGesloopt.

Geen op sloop zetten van pand mogelijk van gesloopt pand, entiteit of GR.

ZetEntiteitGesloopt

 

Geen op sloop zetten van entiteit mogelijk van gesloopt pand, entiteit of GR.

ZetGemeenschappelijke RuimteGesloopt

 

Geen op sloop zetten van GR mogelijk van gesloopt pand, entiteit of GR.

WijsProcedureOoAf

 

Een gemeente kan enkel procedures OO of CA aanmaken en aanpassen gestart door de eigen gemeente (= procedures via verzoek). Enkel procedures OO via verzoek (belanghebbende of burgemeester) kunnen aangemaakt, aangepast en stopgezet worden via de webservices BewaarProcedureOo, WijsProcedureOoAf, StartProcedureOoViaVerzoek, VraagOnderzoekVoorProcedureOo. Andere procedures OO kunnen niet aangemaakt, aangepast of stopgezet worden via de webservices (behalve VerstuurBeslissingNaarWvl).

WijsProcedureOoAf, VraagAdviesAanWvl, VraagOnderzoekVoorProcedureOo NIET mogelijk voor stopgezette of afgewezen procedure OO.

Geen afwijzen van procedure OO mogelijk van gesloopt pand of entiteit, of van heringedeelde/herbestemde entiteit.

WijsProcedureCaAf

 

Een gemeente kan enkel procedures OO of CA aanmaken en aanpassen gestart door de eigen gemeente (= procedures via verzoek). Enkel procedures CA eerste aanleg (via verzoek) kunnen aangemaakt, aangepast en stopgezet worden via de webservices BewaarProcedureCa, WijsProcedureCaAf, StartProcedureCaViaEersteAanleg, VraagOnderzoekVoorProcedureCa. Andere procedures CA kunnen niet aangemaakt, aangepast of stopgezet worden via de webservices. Via de webservice RegistreerCa kunnen conformiteitsattesten ook worden doorgegeven door de gemeente.

WijsProcedureCaAf, VraagOnderzoekVoorProcedureCa NIET mogelijk voor stopgezette of afgewezen procedure CA.

Geen afwijzen van procedure CA mogelijk van gesloopt pand of entiteit, of van heringedeelde/herbestemde entiteit.

VraagAdviesAanWvl

 

VraagAdviesAanWvl alleen mogelijk voor procedure OO via verzoek (belanghebbende of burgemeester) met nog geen deelprocedures aanwezig.

WijsProcedureOoAf, VraagAdviesAanWvl, VraagOnderzoekVoorProcedureOo NIET mogelijk voor stopgezette of afgewezen procedure OO.

Slechts éénmalig vragen van advies voor zelfde procedure OO (VraagAdviesAanWvl) mogelijk indien reeds adviezen gevraagd (datum adviesvraag is leeg).

Geen vragen van advies OO mogelijk van gesloopt pand of entiteit, of van heringedeelde/herbestemde entiteit.

VraagOnderzoekVoorPand

 

Geen vragen van onderzoek voor pand mogelijk van gesloopt pand of entiteit, of van heringedeelde/herbestemde entiteit.

VraagOnderzoekVoor ProcedureOo

 

Een gemeente kan enkel procedures OO of CA aanmaken en aanpassen gestart door de eigen gemeente (= procedures via verzoek). Enkel procedures OO via verzoek (belanghebbende of burgemeester) kunnen aangemaakt, aangepast en stopgezet worden via de webservices BewaarProcedureOo, WijsProcedureOoAf, StartProcedureOoViaVerzoek, VraagOnderzoekVoorProcedureOo. Andere procedures OO kunnen niet aangemaakt, aangepast of stopgezet worden via de webservices (behalve VerstuurBeslissingNaarWvl).

WijsProcedureOoAf, VraagAdviesAanWvl, VraagOnderzoekVoorProcedureOo NIET mogelijk voor stopgezette of afgewezen procedure OO.

Meermaals mogelijk van aanvragen van onderzoek voor zelfde pand (VraagOnderzoekVoorPand) of voor zelfde procedure OO (VraagOnderzoekVoorProcedureOo).

Geen vragen van onderzoek voor procedure OO mogelijk van gesloopt pand of entiteit, of van heringedeelde/herbestemde entiteit.

VraagOnderzoekVoor ProcedureCa

 

Een gemeente kan enkel procedures OO of CA aanmaken en aanpassen gestart door de eigen gemeente (= procedures via verzoek). Enkel procedures CA eerste aanleg (via verzoek) kunnen aangemaakt, aangepast en stopgezet worden via de webservices BewaarProcedureCa, WijsProcedureCaAf, StartProcedureCaViaEersteAanleg, VraagOnderzoekVoorProcedureCa. Andere procedures CA kunnen niet aangemaakt, aangepast of stopgezet worden via de webservices. Via de webservice RegistreerCa kunnen conformiteitsattesten ook worden doorgegeven door de gemeente.

VraagOnderzoekVoorProcedureCa alleen mogelijk met dossier volledig.

WijsProcedureCaAf, VraagOnderzoekVoorProcedureCa NIET mogelijk voor stopgezette of afgewezen procedure CA.

Slechts éénmalig aanvragen van onderzoek voor zelfde procedure CA op zelfde entiteit, wel mogelijks nieuwe aanvraag indien op andere entiteit (VraagOnderzoekVoorProcedureCa).

Geen vragen van onderzoek voor procedure CA mogelijk van gesloopt pand of entiteit, of van heringedeelde/herbestemde entiteit.

StartProcedureOoVia Verzoek

 

Een gemeente kan enkel procedures OO of CA aanmaken en aanpassen gestart door de eigen gemeente (= procedures via verzoek). Enkel procedures OO via verzoek (belanghebbende of burgemeester) kunnen aangemaakt, aangepast en stopgezet worden via de webservices BewaarProcedureOo, WijsProcedureOoAf, StartProcedureOoViaVerzoek, VraagOnderzoekVoorProcedureOo. Andere procedures OO kunnen niet aangemaakt, aangepast of stopgezet worden via de webservices (behalve VerstuurBeslissingNaarWvl).

Meermaals mogelijk van aanvragen van onderzoek voor zelfde pand (VraagOnderzoekVoorPand) of voor zelfde procedure OO (VraagOnderzoekVoorProcedureOo).

Geen starten van procedure OO mogelijk van gesloopt pand of entiteit, of van heringedeelde/herbestemde entiteit.

StartProcedureCaViaEerste Aanleg

 

Een gemeente kan enkel procedures OO of CA aanmaken en aanpassen gestart door de eigen gemeente (= procedures via verzoek). Enkel procedures CA eerste aanleg (via verzoek) kunnen aangemaakt, aangepast en stopgezet worden via de webservices BewaarProcedureCa, WijsProcedureCaAf, StartProcedureCaViaEersteAanleg, VraagOnderzoekVoorProcedureCa. Andere procedures CA kunnen niet aangemaakt, aangepast of stopgezet worden via de webservices. Via de webservice RegistreerCa kunnen conformiteitsattesten ook worden doorgegeven door de gemeente.

StartProcedureCaViaEersteAanleg te gebruiken voor controle huursubsidie met achteraf update via BewaarProcedureCa.

Je kan op drie manieren een attest CA opmaken.

- Ofwel werk je volledig met VLOK Online en start je procedure CA in VLOK Online. Je moet dan in VLOK Online een onderzoek maken en koppelen aan de procedure CA. https://vlok.vlaanderen.be/handleiding/index.html#!Documents/procedureconformiteitsattestcaopstartenenopvolgen.htm

- Ofwel start je een procedure CA, dat kan binnen VLOK Online of met de webservices (actie StartProcedureCaViaEersteAanleg in BewaarWKW). Er wordt dan in VLOK Online een procedure CA aangemaakt zoals in puntje 1. Hierbij moet je idd in de volgende stap een onderzoek koppelen, en dat doe je dan via VLOK Online. Waarom dan deze actie in  BewaarWKW ? De actie StartProcedureCaViaEersteAanleg werd gevraagd door de gemeenten om vanuit hun lokale loket-applicatie een procedure CA op te starten via de VLOK webservices en dan verder te werken in VLOK Online, dus daar dan een onderzoek verder te maken en te koppelen.

- Ofwel kan je gewoonweg de actie RegistreerCA in BewaarWKW gebruiken om een conformiteitsattest te registreren. Daarbij hoef je geen onderzoek te koppelen. Deze mogelijkheid is enkel voorzien als een bestaand CA niet gemaakt is in VLOK (dus voor ontvoogde gemeenten). Elke gemeente (ook niet-ontvoogde) mag wel zelf CA’s aanmaken in een eigen gemeentelijke applicatie, en dan rechtstreeks deze CA’s opladen in VLOK Online (al of niet met webservices), zonder een procedure CA op te starten. https://vlok.vlaanderen.be/handleiding/index.html#!Documents/hoeregistreerikeenbestaandca.htm

Geen starten van procedure CA mogelijk van gesloopt pand of entiteit, of van heringedeelde/herbestemde entiteit.

HefBesluitenOp

 

HefBesluitenOp als algemene actie voor alle 3 soorten besluiten met combinatie van verschillende besluiten (dus onder pand !). Je hebt steeds 1 (één) apart MB, Besluit NGW of Besluit OO per entiteit.

Bij de uitvoering van de actie HefBesluitenOp, dient er in een volgende stap nog een aantal verplichte documenten opgeladen te worden door de gemeente (met BewaarWKWBijlage), nodig voor aanvaarding van deze actie door Wonen in Vlaanderen:

- DT097 opheffingsbesluit OO

- DT100 opheffingsbesluit NGW

Geen opheffen van besluit mogelijk van gesloopt pand of entiteit, of van heringedeelde/herbestemde entiteit.

Naast het opheffen van besluit kan met deze actie HefBesluitenOp wel nog achteraf wijzigingen gebeuren van een reeds opgeheven besluit. Dit kan gaan over de volgende velden: DatumOpheffing, RedenOpheffing, DatumSloop, DatumHerbestemming.

RegistreerBesluitNgw

 

RegistreerBesluitNgw resp. RegistreerCa is voor overmaken van Besluiten NGW en conformiteitsattesten door de gemeente aan VLOK Online.

Bij de uitvoering van de actie RegistreerBesluitNgw, dient er in een volgende stap nog een aantal verplichte documenten opgeladen te worden door de gemeente (met BewaarWKWBijlage), nodig voor aanvaarding van deze actie door Wonen in Vlaanderen:

- DT105 besluit NGW

Geen registreren van besluit NGW mogelijk van gesloopt pand of entiteit, of van heringedeelde/herbestemde entiteit.

Registreer        Conformiteitsattest

 

RegistreerBesluitNgw resp. RegistreerCa is voor overmaken van Besluiten NGW en conformiteitsattesten door de gemeente aan VLOK Online.

Bij de uitvoering van de actie RegistreerConformiteitsattest, dient er in een volgende stap nog een aantal verplichte documenten opgeladen te worden door de gemeente (met BewaarWKWBijlage), nodig voor aanvaarding van deze actie door Wonen in Vlaanderen:

- DT114 CA woning + DT011 TV woning

- DT113 CA kamerwoning + DT012 TV kamer of DT014 TV kamer student

- DT115 CA seizoenarbeider + DT013 TV kamer SA

- DT600 CA arbeidskrachten + DT601 TV kamer AK

Je kan op drie manieren een attest CA opmaken.

- Ofwel werk je volledig met VLOK Online en start je procedure CA in VLOK Online. Je moet dan in VLOK Online een onderzoek maken en koppelen aan de procedure CA. https://vlok.vlaanderen.be/handleiding/index.html#!Documents/procedureconformiteitsattestcaopstartenenopvolgen.htm

- Ofwel start je een procedure CA, dat kan binnen VLOK Online of met de webservices (actie StartProcedureCaViaEersteAanleg in BewaarWKW). Er wordt dan in VLOK Online een procedure CA aangemaakt zoals in puntje 1. Hierbij moet je idd in de volgende stap een onderzoek koppelen, en dat doe je dan via VLOK Online. Waarom dan deze actie in  BewaarWKW ? De actie StartProcedureCaViaEersteAanleg werd gevraagd door de gemeenten om vanuit hun lokale loket-applicatie een procedure CA op te starten via de VLOK webservices en dan verder te werken in VLOK Online, dus daar dan een onderzoek verder te maken en te koppelen.

- Ofwel kan je gewoonweg de actie RegistreerCA in BewaarWKW gebruiken om een conformiteitsattest te registreren. Daarbij hoef je geen onderzoek te koppelen. Deze mogelijkheid is enkel voorzien als een bestaand CA niet gemaakt is in VLOK (dus voor ontvoogde gemeenten). Elke gemeente (ook niet-ontvoogde) mag wel CA’s aanmaken in een eigen gemeentelijke applicatie, en dan rechtstreeks deze CA’s opladen in VLOK Online (al of niet met webservices), zonder een procedure CA op te starten.  https://vlok.vlaanderen.be/handleiding/index.html#!Documents/hoeregistreerikeenbestaandca.htm

Geen registreren van conformiteitsattest mogelijk van gesloopt pand of entiteit, of van heringedeelde/herbestemde entiteit.

VerstuurBeslissingNaarWvl

 

VerstuurBeslissingNaarWvl is in principe bedoeld voor ontvoogde gemeenten die geen voorafgaand advies te vragen en kunnen besluiten zonder procedure doorsturen (en dus ook besluiten OO opmaken zonder referte procedure uit VLOK Online !).

Bij geen referte procedure zal er dan door de actie VerstuurBeslissingNaarWvl een procedure OO automatisch worden aangemaakt in VLOK Online met alle nodige vervolgacties (indien geldige beslissing).

Het is mogelijk dat een niet-ontvoogde gemeente werkt met een eigen applicatie en VLOK Online niet gebruikt, doch wel de VLOK webservices. Een gemeente kan dan werken met de webservices StartProcedureOOViaVerzoek, VraagAdviesAanWvl waarbij een referte procedure wordt aangemaakt in VLOK Online. Daarom is het mogelijk gemaakt dat ook de webservice VerstuurBeslissingNaarWvl kan gebruikt worden voor een bestaande procedure.

Er werd beslist om voor de webservice op dezelfde manier te handelen als in VLOK Online: indien een niet-ontvoogde gemeente een beslissing zonder voorgaande adviesvraag registreert, zal de dossierbehandelaar de beslissing beoordelen als ‘ongeldig’. Dus alle gemeenten kunnen via deze weg een nieuwe procedure aanmaken (ook procedures gestart door Wonen in Vlaanderen) – de webservice hoeft hier geen extra validaties voor te doen.

Er werd beslist om voor de webservice op dezelfde manier te handelen als in VLOK Online: omdat het juridisch gezien niet de taak is van Wonen in Vlaanderen om de geldigheid van een beslissing te controleren, is de functionaliteit van het valideren van een beslissing omgevormd tot een beoordeling van correcte registratie. De geregistreerde beslissing wordt vergeleken met het meegestuurde document. De beslissing zal enkel als ‘ongeldig’ aangeduid worden door Wonen in Vlaanderen bij registratiefouten door de gemeente zoals een beslissing voor een verkeerde woning of als de beslissing in het document verschilt. Dus alle gemeenten kunnen via deze weg een nieuwe procedure aanmaken (ook procedures gestart door Wonen in Vlaanderen) – de webservice hoeft hier geen extra validaties voor te doen.

Bij beslissing burgemeester OO dient steeds na status Verstuurd nog een validatie door WVL te gebeuren, waarna dan de status Geldig wordt gezet. De entiteit wordt pas hierna al dan niet opgenomen in VIVOO.

Bij de uitvoering van de actie VerstuurBeslissingNaarWvl, dient er in een volgende stap nog een aantal verplichte documenten opgeladen te worden door de gemeente (met BewaarWKWBijlage), nodig voor aanvaarding van deze actie door Wonen in Vlaanderen:

- DT034 beslissing burgemeester

- DT043 melding geen besluit

- DT044 melding uitstel

Geen versturen van beslissing OO naar WVL mogelijk van gesloopt pand of entiteit, of van heringedeelde/herbestemde entiteit.

 

Validaties

1.   Validatie volgens het XSD-schema is ingebouwd in beide richtingen. Er zijn een aantal basisregels voor validatie.

      Volgens het XDS-schema mag inhoud enkel worden doorgegeven als er ook iets inzit.

      Een verplicht veld in XSD moet ALTIJD meegegeven worden. Indien leeg mogelijk, dan mag in principe dit veld niet verplicht zijn. In de praktijk kan een verplicht veld wel met een lege waarde doorgegeven worden, doch dit is niet wenselijk.

      Een optioneel veld in XSD mag NOOIT doorgegeven worden indien leeg, zelfs niet met een lege waarde. Dus bij aanmaken nieuw pand, mag <Referte></Referte> niet doorgegeven worden indien optioneel veld.

      Indien je een bepaald optioneel veld niet meegeeft, dan zal dat veld leeg gemaakt worden zelfs indien dit veld reeds bestaande inhoud had.

      TijdstipLaatstGewijzigd in XSD is hier altijd een optioneel veld. Het is immers niet mogelijk bij een nieuw object reeds een TijdstipLaatstGewijzigd te hebben.

      Het veld Verwijder in XSD is steeds een verplicht veld.

2.   Zelfde schrijfwijze (incl. hoofdletters, kleine letters) in XML-berichten, niet alleen de codes van de vaste waarden dus, maar ook de schrijfwijze van alle tags. <Veld></Veld> is niet <veld></veld>. Anders foutmelding of niet herkenning bij MAGDA.

3.   Zelfde volgorde van tags in XML-berichten volgens XSD's (indien de tags niet in volgorde staan, slaat de webservice de tags over en worden de overgeslagen tags null).

4.   Invulling van alle velden in een object of subobject, anders bij weglaten veld of NIL of LEEG, dan wordt een veld als LEEG overschreven (zoals Locatie bij BewaarPand of Tel/Tel2/Email bij BewaarProcedure van Verzoeker).

5.   Als je geen subobject meegeeft, dan wordt er niets gewijzigd (Adres, Capakey, Opp verhouding, GR, Betrokkene, Herindeling, Verzoeker, ...). Enige uitzondering is Risico, waar bij elke BewaarWKW actie alle velden met Type risico verwijderd en terug toegevoegd worden in VLOK, met dus wijziging van TijdstipLaatstGewijzigd.

6.   Je hoeft niet alles mee te geven van een object. Maar als je data van een bepaald object meegeeft, moet het object wel volledig zijn.  De volledige gegevensset van dit hoofdobject kan gewijzigd worden. Invulling van ALLE velden nodig, anders wordt een veld als LEEG overschreven, zelfs bij niet-wijziging (niet nodig voor subobjecten). Er kan echter slechts 1 (één) soort hoofdobject per keer wijzigen. Dus je kan geen gegevens voor verschillende panden of voor pand en entiteit terzelfdertijd wijzigen in in 1 (één) BewaarWKW.

7.   Als je dus 1 veld uit bv. een pand wil wijzigen, moeten wel alle velden van dat pand volledig worden meegegeven. Dus de gemeente kan niet enkel de beschrijving van een pand doorgeven, dan zullen ze ook GebouwID, locatie, info brandweerverslag & info EPC moeten doorgeven. Als je 1 veld uit een adres wil wijzigen, moet dat adres wel volledig worden meegegeven. Als je 1 veld uit een GR wil wijzigen, moet dat GR wel volledig worden meegegeven, enz... 

8.   Indien je verwijdertag op 1 zet en een referte invult, dan zijn andere velden NVT (gecombineerd gebruik van aanmaken, wijzigen en verwijderen). De juiste timestamp dient ingevuld te zijn in het veld TijdstipLaatstGewijzigd.

9.   TijdstipLaatstGewijzigd moet steeds ingevuld worden bij wijzigen of verwijderen van bestaand object of subobject, anders foutmelding dat het veld TijdstipLaatstGewijzigd niet overeenkomt. Bij aanmaken van een nieuw object of subobject kan TijdstipLaatstGewijzigd weggelaten worden.

10. Code is steeds verplicht, Omschrijving optioneel. Indien Omschrijving ook opgegeven, dan steeds controle te doen tussen Code en Omschrijving volgens codetabellen (gecombineerd gebruik verplicht en exacte invulling, omschrijving is informatief bij BewaarWKW en BewaarWKWBijlage). Een uitzondering bij capakey in de actie BewaarPand/BewaarEntiteit en bij RedenOpheffing in de actie HefBesluitenOp.

11. Enkel bewaren van pand, entiteit, onderzoek, (deel)procedure van eigen gemeente volgens opgegeven NIS-code van het adres van het pand.

12. Verplichte invoer

      NIS-code

      Type bewaaractie