1. TOELICHTING

Omtrent nettovloeroppervlakte

De woningcontroleur hanteert voor de bepaling van de nettovloeroppervlakte van een woning de volgende methodiek: de som van de vloeroppervlakten van alle woonlokalen in de woning, gemeten tussen de begrenzende constructiedelen. De oppervlakte wordt gemeten tussen de muren, zonder de constructiedikte van de wanden en zonder rekening te houden met de plinten.

De vloeroppervlakte ingenomen door leidingen, radiatoren en andere verwarmingselementen, kastenwanden en aanverwante elementen behoort tot de nettovloeroppervlakte en wordt dus niet in mindering gebracht.

De oppervlakte ingenomen door een deur- en raamopening tot op de grond wordt in rekening gebracht wanneer die insprong een oppervlakte heeft groter dan 0,5m² en de hoogte van die opening minstens 180 cm bedraagt.

Bij de berekening wordt uitgegaan van het aantal woonlokalen (leefkamer(s), keuken en slaapkamer(s)) en de totale nettovloeroppervlakte ervan.

Zie onder de wijze van meten voor een schematische voorstelling.

Bij een woning met een totale nettovloeroppervlakte van de woonlokalen tussen 15 en 18 m² en gebouwd of vergund vóór 01/10/2016 wordt de oppervlakte van de aparte badkamer meegeteld voor maximaal 3 m². Zie onder rubriek 241 voor een gedetailleerde uitleg.

De nettovloeroppervlakte wordt gemeten in de zone waar de woonlokalen een plafondhoogte hebben van minstens 220 cm. De vloeroppervlakte ingenomen door ingebouwde kastenwanden wordt meegerekend, mits de plafondhoogte ook daar minstens 220 cm bedraagt.

Bij hellende plafonds wordt de nettovloeroppervlakte meegerekend met een vrije hoogte groter dan 180 cm, mits er in het lokaal een plafondhoogte van 220 cm bereikt wordt.

De vloeroppervlakte onder een trap wordt meegerekend zolang de vrije hoogte onder de trap 180 cm bedraagt.

Als zich in een lokaal een mezzanine bevindt, wordt alleen de oppervlakte van het lokaal gerekend. De oppervlakte van een mezzanine wordt opgeteld bij de oppervlakte van het lokaal als er zowel onder als boven de mezzanine een vrije hoogte van minstens 220 cm aanwezig is.

Omtrent aantal woonlokalen

Enkel de woonlokalen komen in aanmerking voor deze optelsom: leefkamer(s), keuken en slaapkamer(s).

Voor het berekenen van de bezettingsnorm houdt de woningcontroleur met de volgende lokalen geen rekening:    

  1. leefkamers en slaapkamers zonder natuurlijke verlichting en verluchting, behalve als het de enige slaapkamer betreft waarin de oorspronkelijk aanwezige verlichtings- en verluchtingsmogelijkheden zijn verwijderd;

  2. een lokaal met keukenfunctie zonder verluchting.

Ook volgende lokalen blijven buiten beschouwing bij het berekenen van de bezettingsnorm: 

  1. lokalen waarvan de in aanmerking te nemen nettovloeroppervlakte kleiner is dan 4 m²;

  2. lokalen die nergens een plafondhoogte van minstens 220 cm halen.

Een leefruimte van minstens 8 m² met open keuken geldt als twee woonlokalen. Onder open keuken wordt verstaan: de enige kookruimte die geïntegreerd is in de leefruimte. Indien er dus in de woning nog een aparte keuken aanwezig is, dan kan deze regel niet worden toegepast; indien er een tweede leefruimte met open keuken in de woning aanwezig is, dan kan deze regel slechts éénmaal worden toegepast.

Wanneer twee lokalen met mekaar verbonden zijn door een opening die breder is dan 150 cm, minstens 200 cm hoog en zonder deur, dan wordt dit gezien als één lokaal. Als de opening smaller of minder hoog is, worden twee lokalen gerekend.

Een mezzanine maakt steeds deel uit van het lokaal waarin de mezzanine zich bevindt, tenzij die effectief een tweede afgesloten lokaal vormt.

Voorbeelden

Regelgeving

Artikel 96 van het MB.

Veelgestelde vragen