Hoe informeert de gemeente betrokkenen over het advies van Wonen in Vlaanderen en start  de hoorplicht?

Alvorens de burgemeester een beslissing kan nemen, moet de gemeente alle betrokkenen de mogelijkheid geven om opmerkingen te maken over het onderzoeksverslag en desgevallend het advies van de gewestelijk ambtenaar (GA).

Deze hoorplicht kan zowel mondeling als schriftelijk.

Rechten en rollen?

De dossierbeheerder (gemeente) kan de hoorplicht starten in:

  • een procedure OO die nog niet is afgewezen, stopgezet of afgesloten

  • een waarschuwingsprocedure waarvan de hersteltermijn is verstreken

als de procedure het volgende bevat:

  • niet-ontvoogde gemeente: minstens 1 verstuurd advies of advies als verzoek
  • ontvoogde gemeente: getekend onderzoek

Stappen om de hoorplicht te starten

  1. Als de gemeente een advies heeft ontvangen kunt u het bekijken via het detail van taak 11 verwerk advies op uw Koppelingspictogram voor conceptenwerklijst.

    Tip - Open het documentenoverzicht vanop de hoofdprocedure via als u alle documenten van de verschillende adviezen samen wilt bekijken.

  2. Klik op de actie Hoorplicht starten via   in de hoofdprocedure (Pand Elk bebouwd onroerend goed dat zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen omvat (= gebouwen die als 1 geheel beschouwd kunnen worden), met uitzondering van bedrijfsruimten. Een pand kan één of meerdere zelfstandige en/of niet-zelfstandige entiteiten bevatten met of zonder woonfunctie. > Procedures (OO) > Detail) en doorloop de wizard met volgende twee stappen:

    1. Selecteer de entiteiten Een entiteit is een deel van een pand. Er zijn 3 entiteitstypes: niet-woonfunctie (NWF), een niet-zelfstandige woning (NZW) en een zelfstandige woning (ZW). Zie voor uitgebreide definitie' Hoe voeg ik een nieuwe entiteit toe?' voor dewelke u de hoorplicht wil starten.

      VLOK toont een lijst met alle entiteiten gekoppeld in de procedure waarvan de status deelprocedure niet gelijk is aan Hersteld, CA Wie een woning in Vlaanderen verhuurt, moet ervoor zorgen dat deze volledig in orde is en voldoet aan bepaalde normen. Het conformiteitsattest (CA) is een officieel document dat de gemeente aflevert en dat aantoont dat uw woning aan de woningkwaliteitsnormen voldoet. In sommige gevallen kan ook Wonen in Vlaanderen een conformiteitsattest afleveren. Om na te gaan of een woning conform, veilig en gezond is, voert een woningcontroleur van de gemeente of van Wonen in Vlaanderen een conformiteitsonderzoek uit. Hij controleert de woning aan de hand van een technisch verslag.De woning krijgt een conformiteitsattest als ze niet ongeschikt of onbewoonbaar is en voldoende rookmelders heeft. verstuurd, CA te maken, CA toe te kennen of CA manueel te ondertekenen..

      Als de gemeente entiteiten selecteert waarvoor VLOK denkt dat de voorwaarden nog niet vervuld zijn om de hoorplicht te starten, toont VLOK volgende niet blokkerende waarschuwing:

      U hebt (als niet ontvoogde gemeente) entiteiten gekozen waarvoor u nog geen advies hebt gekregen en de adviesvraag is nog geen 75 dagen geleden. Bent u zeker dat u de hoorplicht wilt starten?

    2. Vul de datum in:

      • tot wanneer uw gemeente de hoorplicht aanbiedt
      • waarop u het advies en/of het onderzoek hebt ter kennis gegeven aan de betrokkenen.

    3. Gevolgen:

    • De hoofdprocedure krijgt als procedure-info: Procedure OO. Het is niet meer mogelijk om de procedure te wijzigen naar een waarschuwingsprocedure.  Zie De waarschuwingsprocedure

    • De deelprocedures krijgen status Hoorplicht aangeboden
    • VLOK maakt volgende taken en sluit af op de Koppelingspictogram voor conceptenwerklijst:

      • Taak 2 verwerk verzoek OO afsluiten

      • Taak 4 verwerk vooronderzoek afsluiten

      • Taak 23 termijn advies afsluiten

      • taak 420 Automatisch OO na waarschuwingsprocedure

      • Taak 13 termijn reacties toegekend aan dossierbeheerder (gemeente) 

  3. U kunt DT026 hoorplicht en kennisgeving onderzoek  via   Koppelingspictogram voor conceptenaanmaken en/of opladen vanop de deelprocedure (Entiteit > OO) vanuit:
  • overzicht procedurestappen Adviezen (OO > Adviezen)

  • een procedurestap Advies (OO > Adviezen > referte > Advies detail)

  • overzicht reacties hoorplicht (OO > Reacties hoorplicht)  Dit is voor de ontvoogde gemeenten die geen advies aanmaken.