Hoe vraagt de gemeente advies aan Wonen in Vlaanderen?
Als de gemeente oordeelt dat het verzoek gegrond is moet een niet ontvoogde gemeente advies vragen aan Wonen in Vlaanderen. Een ontvoogde gemeente kán advies vragen. U vraagt advies via een actie in VLOK die automatisch een taak aanmaakt voor Wonen in Vlaanderen.
Rollen en rechten
Advies vragen is mogelijk in de procedures OO zolang:
-
de hoofdprocedure niet is afgewezen, stopgezet of afgesloten
-
nog geen advies gevraagd is (datum adviesvraag in hoofdprocedure is leeg)
-
nog geen hoorplicht is gestart
- nog geen adviezen, beslissing of beroep aanwezig zijn
Vanuit een waarschuwingsprocedure is advies vragen enkel beschikbaar indien de hersteltermijn voorbij is.
Stappen om advies te vragen.
- Klik op de actie Advies vragen aan Wonen via in de hoofdprocedure (Pand Elk bebouwd onroerend goed dat zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen omvat (= gebouwen die als 1 geheel beschouwd kunnen worden), met uitzondering van bedrijfsruimten. Een pand kan één of meerdere zelfstandige en/of niet-zelfstandige entiteiten bevatten met of zonder woonfunctie. > Procedures (OO) > Detail). De actie is niet zichtbaar indien de procedure is opgestart door Wonen in Vlaanderen.
De 3 stap wizard is sinds 1/1/2021 vervangen door één scherm omdat de datum adviesvraag nu altijd de datum van het uitvoeren van de actie is en omdat u niet langer kunt selecteren voor welke entiteiten Een entiteit is een deel van een pand. Er zijn 3 entiteitstypes: niet-woonfunctie (NWF), een niet-zelfstandige woning (NZW) en een zelfstandige woning (ZW). Zie voor uitgebreide definitie' Hoe voeg ik een nieuwe entiteit toe?' u advies vraagt. De adviesvraag geldt voor alle entiteiten gekoppeld in de procedure behalve voor entiteiten die na een hercontrole in de waarschuwingsprocedure conform zijn of voor het volledige pand indien geen enkele entiteit is gekoppeld. -
Laad optioneel een document op dat u wilt toevoegen aan de adviesvraag. Het is niet nodig om een document van de adviesvraag zelf op te laden omdat VLOK de adviesvraag doorgeeft via een taak op de werklijst van Wonen in Vlaanderen. VLOK hernoemt het document naar DT016 adviesvraag.
-
Klik op Verstuur adviesvraag.
Gevolgen
-
Na het vragen van advies kunt u niet langer overschakelen naar een waarschuwingsprocedure. Zie De waarschuwingsprocedure
- VLOK vult datum adviesvraag in op de hoofdprocedure
-
VLOK wijzigt de status van de deelprocedures naar Advies gevraagd
-
VLOK maakt taken en sluit af:
-
taak 2 verwerk verzoek OO
-
taak 4 verwerk vooronderzoek
-
taak 420 Automatisch OO na waarschuwingsprocedure
-
taak 5 termijn advies (dossierbeheerder woningkwaliteit (Wonen))
-
taak 6 verwerk adviesvraag (dossierbeheerder woningkwaliteit (Wonen))
-
taak 23 termijn advies (dossierbeheerder (gemeente))