Wat zijn de gevolgen van een geldig CA?
Een geldig CA Wie een woning in Vlaanderen verhuurt, moet ervoor zorgen dat deze volledig in orde is en voldoet aan bepaalde normen. Het conformiteitsattest (CA) is een officieel document dat de gemeente aflevert en dat aantoont dat uw woning aan de woningkwaliteitsnormen voldoet. In sommige gevallen kan ook Wonen in Vlaanderen een conformiteitsattest afleveren. Om na te gaan of een woning conform, veilig en gezond is, voert een woningcontroleur van de gemeente of van Wonen in Vlaanderen een conformiteitsonderzoek uit. Hij controleert de woning aan de hand van een technisch verslag.De woning krijgt een conformiteitsattest als ze niet ongeschikt of onbewoonbaar is en voldoende rookmelders heeft. als resultaat van een procedure CA of een waarschuwingsprocedure in VLOK of na registratie van een bestaand CA of een PV van uitvoering/CA van de wooninspectie De Vlaamse Wooninspectie is onderdeel van de dienst Handhaving van het agentschap Wonen in Vlaanderen. De Vlaamse wooninspectie zorgt voor de strafrechtelijke handhaving van de woningkwaliteit. Zij treedt op tegen het verhuren van woningen met ernstige kwaliteitsproblemen, rekening houdend met vastgestelde prioriteiten. heeft volgende gevolgen voor de entiteiten Een entiteit is een deel van een pand. Er zijn 3 entiteitstypes: niet-woonfunctie (NWF), een niet-zelfstandige woning (NZW) en een zelfstandige woning (ZW). Zie voor uitgebreide definitie' Hoe voeg ik een nieuwe entiteit toe?' van het CA / PV van uitvoering.
Bij en PV van uitvoering zet VLOK automatisch het beheer WI De Vlaamse Wooninspectie is onderdeel van de dienst Handhaving van het agentschap Wonen in Vlaanderen. De Vlaamse wooninspectie zorgt voor de strafrechtelijke handhaving van de woningkwaliteit. Zij treedt op tegen het verhuren van woningen met ernstige kwaliteitsproblemen, rekening houdend met vastgestelde prioriteiten. (herstelvordering) af voor de entiteit en voor het ganse pand Elk bebouwd onroerend goed dat zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen omvat (= gebouwen die als 1 geheel beschouwd kunnen worden), met uitzondering van bedrijfsruimten. Een pand kan één of meerdere zelfstandige en/of niet-zelfstandige entiteiten bevatten met of zonder woonfunctie. indien er geen herstelvordering meer is voor een entiteit. De melding aan WI blijft wel opstaan. Zie beheer WI.
Gevolgen voor alle entiteiten met een geldig CA
- CA vervallen:
Een registratie van een CA met datum attest voorafgaand aan een actueel besluit NGW of OO/MB verschillend van overbewoning, zet het CA vervallen op datum beslissing met reden verval = Besluit OO / NGW. VLOK schrapt ook niet automatisch van VIVOO De Vlaamse inventaris voor ongeschikte en onbewoonbare woningen (VIVOO) bevat: • een lijst met de ongeschikt- en onbewoonbaarverklaringen Vlaamse Wooncode (VIVOO-OO) • een aparte lijst met de onbewoonbaarverklaringen Nieuwe Gemeentewet (VIVOO-NGW) Een besluit tot overbewoning geeft geen aanleiding tot opname in de Vlaamse inventaris..
-
Opheffen besluiten?
- VLOK heft automatisch alle actuele beslissingen OO en MB met datum voor CA op datum CA met reden Conformiteitsattest Wie een woning in Vlaanderen verhuurt, moet ervoor zorgen dat deze volledig in orde is en voldoet aan bepaalde normen. Het conformiteitsattest (CA) is een officieel document dat de gemeente aflevert en dat aantoont dat uw woning aan de woningkwaliteitsnormen voldoet. In sommige gevallen kan ook Wonen in Vlaanderen een conformiteitsattest afleveren. Om na te gaan of een woning conform, veilig en gezond is, voert een woningcontroleur van de gemeente of van Wonen in Vlaanderen een conformiteitsonderzoek uit. Hij controleert de woning aan de hand van een technisch verslag.De woning krijgt een conformiteitsattest als ze niet ongeschikt of onbewoonbaar is en voldoende rookmelders heeft. of PV van uitvoering en past de status van de beslissing aan naar Opgeheven
- VLOK heft sinds de release van juli 2019 de besluiten NGW niet langer automatisch op. VLOK maakt vanaf nu wel een taak 71 opheffen besluit NGW toegekend aan dossierbeheerder (gemeente) om de besluiten manueel op te heffen. Zie Hoe hef ik besluiten op?
- VIVOO
-
Als de entiteiten op VIVOO-OO een lijst met de ongeschikt- en onbewoonbaarverklaringen Vlaamse Wooncode, onderdeel van de Vlaamse inventaris. of VIVOO-NGW Een aparte lijst met de onbewoonbaarverklaringen Nieuwe Gemeentewet, onderdeel van de Vlaamse inventaris. staan schrapt VLOK ze automatisch op datum attest met als reden Conformiteitsattest of PV van uitvoering indien de datum van het CA valt na datum opname en de schrappingsdatum leeg is.
-
Voor deze entiteiten maakt VLOK een taak 100 kennisg VIVOO voor inventarisbeheerder (Wonen) zodat ze de kennisgeving bij schrapping kan doen. Zie werklijst.
Zie VIVOO
-
Lopende vrijstellingen en opschortingen
- VLOK maakt een taak 32 controleer vr opschorting
- Lopende vrijstellingen en opschortingen zijn:
vrijstelling met status aangevraagd
vrijstelling met status toegestaan en einddatum vrijstelling in de toekomst
opschorting met status aangevraagd
opschorting met status toegestaan en beoordeling null, in behandeling, niet beoordeeld
-
Beheer WI
Bij en PV van uitvoering zet VLOK automatisch het beheer WI af. De melding aan WI blijft wel opstaan. Zie beheer WI.
HERINDELING: gevolgen voor de OUDE entiteiten van een herindeling waarvan ALLE nieuwe entiteiten een CA hebben gekregen:
-
OUDE entiteiten op VIVOO
-
Als de oude entiteiten op VIVOO-OO of VIVOO-NGW stonden schrapt VLOK ze automatisch op datum attest met als reden Nieuwe toestand conform of PV van uitvoering indien de datum van het CA valt na datum opname en de schrappingsdatum leeg is.
-
Voor deze entiteiten maakt VLOK een taak 100 kennisg VIVOO voor inventarisbeheerder (Wonen) zodat ze de kennisgeving bij schrapping kan doen. Zie werklijst.
Zie VIVOO
-
Opheffen besluiten op OUDE entiteiten
- in een VERGUNDE herindeling Als de structuur van een pand of de entiteiten wijzigt op het terrein, kunt u deze structuurwijziging ingeven in VLOK. Er zijn twee soorten herindelingen: 1. Herkwalificatie: indien de nieuwe entiteiten minstens een zelfstandige of niet zelfstandige woning bevatten 2. Herbestemming: indien de nieuwe goederen enkel een niet woonfunctie en of gemeenschappelijke ruimtes betreffen en dus geen woning. De manier van herindelen is voor beiden dezelfde, enkel de gevolgen verschillen.
VLOK heft automatisch beslissingen op op datum attest met reden Nieuwe toestand conform en past de status en datum status deelprocedure van de beslissing aan naar Besluit opgeheven voor volgende beslissingen:
-
alle niet opgeheven besluiten OOvan het type ongeschikt, onbewoonbaar of ongeschikt en onbewoonbaar en status Geldig of Verstuurd
-
alle niet opgeheven MB van het type ongeschikt, onbewoonbaar of ongeschikt en onbewoonbaar en status Betekend of Ontvangen
VLOK maakt een kennisgevingstaak 189 oud besluit automatisch opgeheven toegekend aan dossierbeheerder (gemeente) om te informeren dat de oude besluiten automatisch zijn opgeheven.
-
- in een NIET VERGUNDE herindeling of een herindeling waarvan de vergunning onbekend is à geen automatische opheffing
-
Opheffing (automatisch of manueel) met reden Nieuwe toestand conform is niet mogelijk tenzij men later alsnog een vergunning krijgt.
-
Manueel opheffen enkel mogelijk voor reden Nieuwe toestand gesloopt en Nieuwe toestand herbestemd.
-
VLOK maakt wel een taak 188 opvolgen oude besluiten toegekend aan dossierbeheerder (gemeente) om de besluiten manueel op te heffen. Zie Hoe hef ik besluiten op?
- Vrijstellingen en opschortingen op de OUDE entiteiten
-
Opschorting renovatie en opschorting nieuwe HZR houder(s) zakelijk recht. Volgende rollen beschouwt VLOK als een houder zakelijk recht: volle eigenaar, vruchtgebruiker, opstalhouder, erfpachter..
-
VLOK beoordeelt niet automatisch en past de einddatum niet aan.
-
VLOK maakt een taak 32 controleer vr opschorting voor inventarisbeheerder (Wonen) indien de opschorting is aangevraagd of als de opschorting is toegestaan maar nog niet beoordeeld.
-
-
Andere vrijstellingen / opschortingen dan renovatie, nieuwe HZR, Beroep OO en NGW.
-
VLOK maakt een taak 32 controleer vr opschorting voor inventarisbeheerder (Wonen) indien de opschorting / vrijstelling is aangevraagd of als de lopende opschorting is toegestaan (de einddatum is >= vandaag).
-
-
VLOK heft sinds de release van juli 2019 de besluiten NGW niet langer automatisch op. VLOK maakt vanaf nu wel een taak 71 opheffen besluit NGW toegekend aan dossierbeheerder (gemeente) om de besluiten manueel op te heffen. Zie Hoe hef ik besluiten op?
Voor de besluiten OO en MB op de oude entiteiten gelden volgende regels:
HERINDELING: gevolgen voor OUDE entiteiten waarvan nog NIET ALLE nieuwe entiteiten een CA hebben gekregen:
VLOK heft niets automatisch op maar maakt wel een taak 53 verwerk CA na herindeling voor inventarisbeheerder (Wonen)
Beoordeel of het CA op de gekoppelde entiteit gevolgen heeft op VIVOO voor de oude entiteiten in de herindeling. In dit geval schrap je de oude entiteit van VIVOO op datum attest met reden Nieuwe toestand conform
Wat indien de datum van het CA valt voor een reeds aanwezig besluit?
Indien datum CA valt voor een reeds aanwezig, geldig en niet opgeheven besluit OO, MB of NGW zal het oudste besluit het CA op vervallen zetten met:
-
reden verval = Onbewoonbaar NGW en datum verval = datum besluit NGW
-
reden verval = Besluit OO en datum verval is datum besluit OO of MB
Communicatie HUURSUBSIDIE
Verwittigen huursubsidie. Bij aanmaak van een CA voor een entiteit waarvoor in de 8 maand voorafgaand aan het CA de huursubsidie is geweigerd wegens OO, verwittigt VLOK via mail de aanvrager van het onderzoek waarin de entiteit ongeschikt of onbewoonbaar was zodat u de aanvraag van de huursubsidie eventueel kunt heropenen.