252: de woning bezit niet de vereiste dubbele beglazing
Toepassing van de rubriek
In rubriek 252 beoordeelt de woningcontroleur de aanwezigheid van dubbele beglazing.
Te beoordelen onderdelen
Alle ramen in de woonlokalen en de badkamer van de woning worden beoordeeld op de aanwezigheid van dubbele beglazing. Dubbele beglazing wordt gedefinieerd als beglazing bestaande uit minimaal twee glasplaten die op een bepaalde afstand van elkaar luchtdicht met elkaar verbonden zijn, zodat een isolerende ruimte tussen de glasplaten of spouw ontstaat. Deze definitie is ook opgenomen in het Technisch Verslag.
Ook dakvlakramen in hellende daken en lichtkoepels in platte daken worden beoordeeld indien ze in een woonlokaal of badkamer voorkomen.
Werkwijze van de woningcontroleur
De woningcontroleur beoordeelt de aanwezigheid van dubbele beglazing visueel en maakt daarbij geen onderscheid tussen verschillende types van dubbele beglazing. Driedubbele beglazing voldoet ook. De woningcontroleur houdt geen rekening met de isolatiewaarde van de beglazing.
Dubbele beglazing van de eerste generatie heeft een U-waarde van ca. 3 W/m²K, terwijl driedubbele beglazing een U-waarde van 0.5 W/m²K kan hebben. Ook vacuümbeglazing bestaat, een dubbele beglazing waarbij de spouw luchtledig is gemaakt met een nog betere U-waarde tot gevolg en een geringere dikte.
In lichtkoepels, lichtstraten en verandadaken wordt vaak gebruik gemaakt van lichtdoorlatende platen uit kunststof (polycarbonaat, plexi, acrylaat, … ). Dubbelwandige lichtkoepels worden ook aanvaard als dubbele beglazing, net zoals meerwandige (uit 2, 3 of meer lagen bestaande) kanaalplaten, zoals die voor verandadaken gebruikt worden.
Voorzetbeglazing en voorzetramen worden aanvaard als de voorzetbeglazing zelf of de beglazing in de voorzetramen dubbelwandig is.
Ook voor deze rubriek is na te kijken of er een energieprestatiecertificaat (EPC) voor de betrokken woning bestaat, zoals onder rubriek 251 vermeld. Het nazicht is niet relevant voor de dubbele beglazing zelf, maar wel omwille van de energiescore, want als de energiescore op het EPC lager is dan de grenswaarde (zie verder), kan geen gebrek op het vlak van het ontbreken van de dubbele beglazing gequoteerd worden.
Beslissingsboom aanwezigheid dubbele beglazing vanaf 2023
Via onderstaande beslissingsboom kan afgeleid worden of en hoe er gequoteerd wordt op het vlak van dubbele beglazing vanaf 2023.
Mogelijke gebreken
Het enige gebrek dat binnen rubriek 252 kan vastgesteld worden is het ontbreken van dubbele beglazing in de woonlokalen of badkamer van een woning.
De vereiste aanwezigheid van dubbele beglazing geldt voor alle ramen, dakvlakramen, lichtkoepels en verandadaken.
Opgelet: Als via de energiescore op het EPC van de betrokken woning kan aangetoond worden dat de woning voldoende geïsoleerd is zonder de aanwezigheid van dubbele beglazing in de woonlokalen of badkamer, kan deze rubriek niet worden aangevinkt.
Een energiescore is voldoende laag indien ze deze grenswaarden niet overschrijdt:
-
600 kWh/m² voor een woning in open bebouwing;
-
550 kWh/m² voor een woning in halfopen bebouwing;
-
450 kWh/m² voor een woning in gesloten bebouwing;
-
400 kWh/m² voor een appartement (een zelfstandige woning in een gebouw met minstens een andere woning of een eenheid zonder woonfunctie, waarbij de eenheden een gemeenschappelijke voorziening of een gemeenschappelijk dak hebben).
Het type bebouwing wordt bepaald door de aanwezigheid van één of meerdere zijgevels van het gebouw op de perceelsgrens (zoals beschreven onder mogelijke gebreken bij rubriek 251).
Quotering van concrete toepassingsgevallen
De quotering van het gebrek werd stapsgewijs verstrengd.
Sinds 1 januari 2023 geldt er een onderscheid tussen het ontbreken van dubbele beglazing in één of in meerdere van de woonlokalen of de badkamer:
-
in één woonlokaal of de badkamer (niet algemeen): quotering in categorie I;
-
in meer dan één woonlokaal of de badkamer (algemeen): quotering in categorie II.
Soms zal het nodig zijn om de afweging te maken of enkele beglazing algemeen of niet algemeen voorkomt in de woning. Als de woning uit slechts één woonlokaal bestaat, wordt het ontbreken van dubbele beglazing als algemeen beschouwd. Zo zal in een studio waar de beglazing in de enige ruimte (met woon- en slaapfunctie) nog enkel is, een gebrek van categorie II toegekend worden, ook al heeft de badkamer een raampje met dubbele beglazing. Er kan dan immers gesteld wordt dat het ontbreken van dubbele beglazing in deze woning algemeen is.
Bij de beoordeling van beglazingen wordt een leefruimte met open keuken gezien als één lokaal, terwijl dit in de bezettingsnorm twee lokalen zijn.
Een niet limitatieve lijst van concrete toepassingsgevallen is opgenomen in bijlage 75 van het MB.
Quotering categorie I
Z_252_I_01: quotering rubriek 252 in categorie I: Dubbele beglazing ontbreekt in een woonlokaal
Opmerking 1: dit raam in een woonlokaal is niet voorzien van dubbele beglazing, wat gequoteerd wordt onder categorie I.
Opmerking 2: het raam is dermate verweerd en de enkele beglazing bovendien gebarsten, zodat ook onder rubriek 121 gequoteerd wordt, en wel onder categorie II, gezien de ernst.
Opmerking 3: indien dit (opengaand) raam de enige verluchtingsmogelijkheid vormt in het achtergelegen lokaal, dan zal ook onder de gepaste rubriek onder hoofdrubriek 22 gequoteerd worden.
Quotering categorie II (vanaf 2023)
Z_252_II_01: quotering rubriek 252 in categorie II
Dubbele beglazing ontbreekt in alle woonlokalen en de badkamer
Opmerking: .
Regelgeving
Artikel 92 van het MB.
Bijlage 75 van het MB.