41. onderdimensionering en/of aantasting van de draagstructuur
Toepassing van de rubriek
In rubriek 41 beoordeelt de woningcontroleur de stabiliteit van de draagvloeren van de binnenstructuur van het gebouw. De eigenlijke afwerking van draagvloeren wordt gequoteerd in rubriek 132 voor de onderste draagvloer en in rubriek 162 voor de tussenvloeren.
De in rubriek 41 te beoordelen elementen worden grafisch weergegeven in bijlage 12 van het MB.
Te beoordelen elementen en werkwijze van de woningcontroleur
De beoordeling gebeurt op basis van de ernst van de doorbuiging, scheurvorming, vervorming of aantasting van de verschillende elementen of het gebrek aan verbinding van de elementen onderling of met de rest van de structuur, en het risico dat hierdoor ontstaat voor de bewoners. In deze rubriek worden enkel verdiepingsvloeren beoordeeld, met uitsluiting van daken.
Hoewel massieve platte daken precies dezelfde constructie kunnen hebben als een naastgelegen massieve verdiepingsvloer, worden onder deze rubriek enkel de verdiepingsvloeren beoordeeld en gequoteerd. Platte daken horen immers altijd bij het omhulsel van het gebouw.
Wanneer een verzakking van vloertegels wordt vastgesteld op het gelijkvloers, is het belangrijk na te kijken of dit een oppervlakkig gebrek aan de vloertegels is (zie rubriek 132), of een structureel gebrek aan de draagvloer. Vooral bij vloeren die in een zavelbed zijn aangebracht – en waarbij dus strikt genomen geen draagvloer aanwezig is – kan het voorkomen dat de tegels verzakken omdat de ondergrond onvoldoende draagkrachtig is, weggespoeld werd, of plaatselijk ingeklonken is. Zo’n situatie wordt als een gebrek onder de rubriek draagvloeren gequoteerd.
Quotering van concrete toepassingsgevallen
Voor de quotering van een gebrek binnen categorie I, II of III zijn volgende richtlijnen in acht te nemen. Hierbij wordt rekening gehouden met de stabiliteit van het gebouw in zijn geheel.
Een niet-limitatieve opsomming van concrete toepassingsgevallen is opgenomen in bijlage 13 van het MB.
Quotering categorie I
Het gebrek behoort tot categorie I als aan al de volgende voorwaarden is voldaan:
1° het heeft een duidelijke impact op het constructieonderdeel en doet zich voor op een beperkt deel van een draagvloer, zonder invloed buiten deze zone;
2° als niets ondernomen wordt, kan het gebrek evolueren naar een gebrek van categorie II.
Z_041_I_01: quotering rubriek 41 in categorie I: sterke roestvorming op draagprofiel kelderwelfsel
Opmerking: de welfsels in baksteen zijn onregelmatig maar intact; het probleem is de sterke roestvorming op de draagprofielen; om te vermijden dat de profielen effectief gaan doorroesten, worden de profielen best grondig afgeschuurd en behandeld met roestwerende verf; vandaar quotering onder categorie I.
Z_041_I_02: quotering rubriek 41 in categorie I: houten draagbalk aangetast door houtworm
Opmerking 1: de houten draagbalk is licht aangetast door houtworm; de locatie in een kelder maakt dat uitbreiding van de aantasting zeer waarschijnlijk wordt, waardoor een ernstiger gebrek zou ontstaan; vandaar dat in categorie I wordt gequoteerd.
Opmerking 2: dit is een twijfelgeval qua rubriek; het gebrek zou ook onder rubriek 31 kunnen gequoteerd worden (eveneens categorie I), maar omdat de houten balk even lang is als het kelderplafond, werd dit onder rubriek 41 gequoteerd.
Z_041_I_03: quotering rubriek 41 in categorie I: aantasting houten balk door houtrot
Opmerking: deze houten balk, die deel uitmaakt van de draagvloer boven een kelder, is ter hoogte van de opleg in een muur deels aangetast door houtrot (opleg in een vochtige muur); verdere aantasting is waarschijnlijk indien er niets ondernomen wordt; daarom wordt het gebrek gequoteerd onder categorie I.
Quotering categorie II
Het gebrek behoort tot categorie II als aan al de volgende voorwaarden is voldaan:
1° het heeft een duidelijke impact op een afgebakend deel van de draagvloer;
2° de samenhang van dit deel van de structuur is ernstig aangetast;
3° er is geen directe invloed op aansluitende delen van de structuur van het gebouw.
Z_041_II_01: quotering rubriek 41 in categorie II: gat in de verdiepingsvloer
Opmerking 1: hier is duidelijk te zien dat een houten draagvloer bestaat uit een balkenlaag (zie balk onder doucherand) en een daarbovenop aangebrachte bebording of beplanking; daarop wordt dan de vloerafwerking (in dit geval een vinylvloer) gelegd; hier is duidelijk de vezelplaat, die als bebording op de balkenlaag werd aangebracht, verdwenen, zodat een gat in de vloer ontstond; het gevaar voor ernstig letsel bij de verlaten van de douche verantwoordt een quotering onder categorie II.
Opmerking 2: aangezien de plaat gerot is door insijpelend vocht van de douche, is ook de vloer onder de douche twijfelachtig; bij het herstel van dit gebrek wordt dus ook best de toestand van de plaat onder de douche bekeken.
Z_041_II_02: quotering rubriek 41 in categorie II: deel van welfselvloer boven kelder ontbreekt
Opmerking: een flink deel van de draagvloer (bakstenen kelderwelfsels) is hier verdwenen; de planken erover voldoen niet als structurele oplossing en er is een risico dat iemand zich ernstig bezeert.
Z_041_II_03: quotering rubriek 41 in categorie II: gat in vloer
Opmerking: dit gapende gat is een opening naar de ondergelegen kelder; de opening werd gemaakt om het profiel dat ernaast ligt in de kelder binnen te brengen, waarbij een gevaarlijke situatie werd gecreëerd; ondanks het feit dat dit een werfsituatie genoemd kan worden, is een quotering onder categorie II aangewezen, omdat de woning bewoond is en de draagconstructie van de vloer ernstig beschadigd is.
Z_041_II_04: quotering rubriek 41 in categorie II: gat in verdiepingsvloer voorlopig gedicht
Opmerking 1: drie (delen van) vloerplanken zijn weg of ernstig beschadigd, maar ook heel wat andere planken zijn aangetast; de voorlopig aangebrachte plaat bovenop deze vloer herstelt de structurele schade niet (daarvoor is het belangrijk dat alle vloerplanken één geheel vormen) en het risico om doorheen de verdiepingsvloer te vallen verantwoordt een quotering onder categorie II.
Opmerking 2: dit is een duidelijk voorbeeld van een vloer waar ruwbouw tegelijkertijd afwerking is: de houten planken zorgen voor de structurele stijfheid van de verdiepingsvloer en zijn tegelijkertijd vloerafwerking van de verdiepingsvloer en plafondafwerking van het gelijkvloers.
Z_041_II_05: quotering rubriek 41 in categorie II: losliggende vloerplanken verdiepingsvloer
Opmerking: bij deze verdiepingsvloer ontbreken een aantal vloerplanken terwijl andere los liggen; de veilige beloopbaarheid en de structurele samenhang van de vloer zijn hierdoor niet meer gegarandeerd en het daarmee gepaard gaande risico verantwoordt een quotering onder categorie II.
Z_041_II_06: quotering rubriek 41 in categorie II: onvakkundig stutwerk van een kelderplafond
Opmerking 1: om te vermijden dat deze kelderwelfsels zouden doorzakken, werden houten balken en schoren aangebracht om het plafond te stutten; dit voorlopig stutwerk biedt geen structurele oplossing, dus wordt gequoteerd onder categorie II.
Quotering categorie III
Het gebrek behoort tot categorie III als aan al de volgende voorwaarden is voldaan:
1° het heeft een duidelijke impact op een groot deel van de draagvloeren of heeft een nadelige invloed op draagmuren;
2° een beperkte bijkomende belasting kan leiden tot het begeven van de draagvloer.
Z_041_III_01: quotering rubriek 41 in categorie III: ernstig aangetaste kelderwelfsels
Opmerking 1: deze vier foto’s tonen een geval van ernstige aantasting van kelderwelfsels; de metalen draagprofielen zijn zodanig geroest dat laagjes metaal loskomen; de verminderde draagkracht zorgt ervoor dat de stenen welfsels uitzakken, die deels hersteld werden, maar dat is zinloos omdat de draagprofielen de noodzakelijke spanning onmogelijk kunnen opvangen; de tegelvloer in de inkomhal is hierdoor reeds verzakt; quotering onder categorie III is logisch omdat de ganse vloer betrokken is.
Opmerking 2: vermits de tegelvloer de afwerking van de vloer is, wordt ook gequoteerd onder rubriek 132.
Z_041_III_02: quotering rubriek 41 in categorie III: ernstig verzakte vloer boven kelder
Opmerking: op deze drie foto’s is een vloer boven een kelder te zien, waarbij de metalen profielen het geheel begeven hebben; waar er nog gemetselde welfsels zijn, is de opleg compleet doorgeroest en waar het metselwerk door beton werd vervangen zijn de draagprofielen dermate doorgezakt dat schoringswerken nodig waren; quotering onder categorie III is logisch.
Z_041_III_03: quotering rubriek 41 in categorie III: houten draagvloer aangetast door schimmel
Opmerking: op deze foto’s is een schimmelaantasting te zien die een houten draagbalk van de tussenvloer ernstig verzwakt; aangezien deze balk ook andere vloerbalken draagt, waardoor de hele vloer in gevaar is, is quotering onder categorie III verantwoord.
Bijkomende opmerking – geen quotering
Een bijkomende opmerking is geen gebrek maar een vaststelling van een opvallende situatie aan een deel van de draagvloer, die storend of hinderlijk kan zijn, maar die geen risico voor de stabiliteit inhoudt.
Z_041_O_01: rubriek 41, geen quotering maar bijkomende opmerking: barst in een hoek van een plafond in stucwerk
Opmerking: deze korte barst in de hoek van een plafond is niet louter een barstje in het pleisterwerk en als dusdanig wel een gevolg van een werking van de houten balkenlaag erboven; de natuurlijke werking van hout onder invloed van vocht en temperatuur kan dit veroorzaken; omdat er geen enkele aanwijzing is dat er een structureel probleem is met de draagvloer, wordt niet gequoteerd maar wel een bijkomende opmerking gemaakt.
Z_041_O_02: rubriek 41, geen quotering maar bijkomende opmerking: barst in plafond
Opmerking: dit is een typische barst tussen de onderlinge elementen van systeemvloeren uit betonnen welfsels; zo’n barst ontstaat door een verschillende uitzetting of beweging van twee (of meer) naastgelegen prefab welfsels; dit vormt geen stabiliteitsprobleem, hoewel het geen krimpbarst in het pleisterwerk is en wordt dus niet gequoteerd.
Regelgevende tekst
Artikel 19 van het MB.
Bijlagen 12 en 13 van het MB.