Hoe wijzig ik de structuur van een pand (herindelingen)?
Als de structuur van een pand Elk bebouwd onroerend goed dat zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen omvat (= gebouwen die als 1 geheel beschouwd kunnen worden), met uitzondering van bedrijfsruimten. Een pand kan één of meerdere zelfstandige en/of niet-zelfstandige entiteiten bevatten met of zonder woonfunctie. of de entiteiten Een entiteit is een deel van een pand. Er zijn 3 entiteitstypes: niet-woonfunctie (NWF), een niet-zelfstandige woning (NZW) en een zelfstandige woning (ZW). Zie voor uitgebreide definitie' Hoe voeg ik een nieuwe entiteit toe?' wijzigt op het terrein, kunt u deze structuurwijziging ingeven in VLOK. Er zijn twee soorten herindelingen:
-
Herkwalificatie Als de structuur van een pand of de entiteiten wijzigt op het terrein, kunt u deze structuurwijziging ingeven in VLOK. Een herkwalificatie is een herindeling waarbij de nieuwe entiteit(en) minstens een zelfstandige of niet zelfstandige woning bevat(ten).: indien de nieuwe entiteiten minstens een zelfstandige of niet zelfstandige woning bevat
-
Herbestemming Als de structuur van een pand of de entiteiten wijzigt op het terrein, kunt u deze structuurwijziging ingeven in VLOK. Een herbestemming is een herindeling waarbij de nieuwe goederen enkel een niet woonfunctie en of gemeenschappelijke ruimtes betreffen. Dus geen woning.: indien de nieuwe goederen enkel een niet woonfunctie en of gemeenschappelijke ruimtes betreffen en dus geen woning. Bij een herbestemming is de herindeling Als de structuur van een pand of de entiteiten wijzigt op het terrein, kunt u deze structuurwijziging ingeven in VLOK. Er zijn twee soorten herindelingen: 1. Herkwalificatie: indien de nieuwe entiteiten minstens een zelfstandige of niet zelfstandige woning bevatten 2. Herbestemming: indien de nieuwe goederen enkel een niet woonfunctie en of gemeenschappelijke ruimtes betreffen en dus geen woning. De manier van herindelen is voor beiden dezelfde, enkel de gevolgen verschillen. enkel mogelijk indien de oude entiteiten niet op VIVOO De Vlaamse inventaris voor ongeschikte en onbewoonbare woningen (VIVOO) bevat: • een lijst met de ongeschikt- en onbewoonbaarverklaringen Vlaamse Wooncode (VIVOO-OO) • een aparte lijst met de onbewoonbaarverklaringen Nieuwe Gemeentewet (VIVOO-NGW) Een besluit tot overbewoning geeft geen aanleiding tot opname in de Vlaamse inventaris. staan. Als er besluiten (OO/MB/NGW) bestaan, krijgt de gemeente een taak om de besluiten op te heffen.
De manier van herindelen is voor beiden dezelfde, enkel de gevolgen verschillen.
Rechten - welke rollen?
Alle rollen kunnen het overzicht van herindelingen bekijken op Pand > Gekoppeld > Herindelingen
Enkel de volgende rollen kunnen de structuur ook wijzigen:
-
woningcontroleur (gemeente)
-
woningcontroleur + beroepen (Wonen)
-
woningcontroleur (Wonen)
-
woningcontroleur (keuringsinstelling)
-
dossierbeheerder (gemeente)
-
dossierbeheerder woningkwaliteit (Wonen)
-
inventarisbeheerder (Wonen)
-
Alle rollen van de wooninspectie De Vlaamse Wooninspectie is onderdeel van de dienst Handhaving van het agentschap Wonen in Vlaanderen. De Vlaamse wooninspectie zorgt voor de strafrechtelijke handhaving van de woningkwaliteit. Zij treedt op tegen het verhuren van woningen met ernstige kwaliteitsproblemen, rekening houdend met vastgestelde prioriteiten. en bestuurlijke handhaving behalve de lezers.
Stappen om de structuur van een goed te wijzigen
Navigeer naar het pand waarvan u de structuur wilt wijzigen en op Pand > Gekoppeld > Herindelingen start u via de actie Structuur pand wijzigen. De actie start een wizard met volgende stappen:
-
Selecteer de oude entiteiten, dit zijn de entiteiten die reeds in VLOK zitten en die gewijzigd of verdwenen zijn in de nieuwe structuur.
-
Selecteer de oude gemeenschappelijke ruimten die zijn gewijzigd of verdwenen in de nieuwe structuur.
-
Voeg nieuwe entiteiten toe. U kan meerdere entiteiten aanmaken door telkens de gegevens van de entiteit in te geven en te klikken op toevoegen. Onderaan ziet u een lijst met de nieuw aan te maken entiteiten.
-
Voeg nieuwe gemeenschappelijke ruimtes toe. U kan meerdere entiteiten aanmaken door telkens de gegevens van de entiteit in te geven en te klikken op toevoegen. Onderaan ziet u een lijst met de nieuw aan te maken entiteiten.
-
Geef aan of de herindeling al dan niet vergund is en vul de datum in. Controleer het overzicht met door te voeren wijzigingen, pas eventueel vorige stappen aan naar wens en klik tenslotte op voltooien.
-
Na het voltooien verschijnt de herindeling in het overzicht met herindelingen. Klik op de datum herindeling voor een detail.
Bij een herbestemming is de herindeling enkel mogelijk indien alle eventuele besluiten (OO/MB/NGW) zijn opgeheven en de oude entiteiten niet op VIVOO staan. Zie Hoe schrap ik manueel een entiteit uit VIVOO?
Als u bij een herkwalificatie entiteiten aanduidt die op VIVOO staan, verwittigt VLOK u hiervan en brengt VLOK de inventaris beheerder op de hoogte.
Indien oude entiteiten op VIVOO staan, verwittigt VLOK u hiervan en brengt VLOK de inventaris beheerder op de hoogte.
Weetje
Indien op minstens 1 oude entiteit de indicator beheer WI opstaat markeert VLOK alle nieuwe entiteiten met beheer WI.
Gevolgen, achtergrondinfo en tips
Sinds de release van januari 2019, wijzigt VLOK de inventaris niet langer automatisch. VLOK schrapt niet langer de oude entiteiten die reeds op VIVOO staan en neemt niet langer de nieuwe entiteiten op indien er reeds oude entiteiten op VIVOO stonden. VLOK brengt wel de inventarisbeheerder op de hoogte via een taak.
Geen herindeling
Indien de herindeling slechts 1 oude en 1 nieuwe entiteit bevat met hetzelfde adres maar verschillend type ZW / NZW zal VLOK niet herindelen maar enkel het type wijzigen voor zover de voorwaarden voor typewijziging zijn vervuld. Zie Hoe wijzig ik het type van de entiteit?
Gevolgen van de herkwalificatie (minstens een woning)
-
voor de oude goederen
-
De oude goederen krijgen de status ‘Herkwalificatie’ aangeduid met en
-
Indien er voor de oude entiteiten een niet vervallen CA Wie een woning in Vlaanderen verhuurt, moet ervoor zorgen dat deze volledig in orde is en voldoet aan bepaalde normen. Het conformiteitsattest (CA) is een officieel document dat de gemeente aflevert en dat aantoont dat uw woning aan de woningkwaliteitsnormen voldoet. In sommige gevallen kan ook Wonen in Vlaanderen een conformiteitsattest afleveren. Om na te gaan of een woning conform, veilig en gezond is, voert een woningcontroleur van de gemeente of van Wonen in Vlaanderen een conformiteitsonderzoek uit. Hij controleert de woning aan de hand van een technisch verslag.De woning krijgt een conformiteitsattest als ze niet ongeschikt of onbewoonbaar is en voldoende rookmelders heeft. bestaat, zet VLOK CA vervallen met reden ‘Entiteit bestaat niet meer’ en datum verval is datum herindeling
-
Tot aan de release van 17/02/21 en indien de oude goederen een gemeenschappelijke ruimte of een niet zelfstandige woning bevatte, zette VLOK voor ALLE niet zelfstandige woningen in het pand CA vervallen met reden ‘Uitgevoerde werken’ en datum verval = datum herindeling
-
voor de nieuwe goederen
-
De nieuwe goederen krijgen de status ‘Actief’
-
VLOK maakt volgende taken:
-
taak 28 nakijken HZR houder(s) zakelijk recht. Volgende rollen beschouwt VLOK als een houder zakelijk recht: volle eigenaar, vruchtgebruiker, opstalhouder, erfpachter. voor de dossierbeheerder woningkwaliteit (Wonen) met een koppeling naar alle oude en alle nieuwe entiteiten (indien herkwalificatie door Wonen in Vlaanderen)
-
taak 113 nakijken HZR voor de dossierbeheerder (gemeente) met een koppeling naar alle oude en alle nieuwe entiteiten (indien herkwalificatie door gemeente)
-
taak 32 controleer vr opschorting voor inventarisbeheerder (Wonen) met een koppeling naar alle oude en alle nieuwe entiteiten, enkel indien een entiteit een lopende vrijstelling of niet beoordeelde opschorting heeft.
-
taak 73 opvolgen herkwalificatie voor inventarisbeheerder (Wonen) met een koppeling naar pand, de oude entiteiten die op VIVOO stonden en de nieuwe entiteiten van type ZW of NZW, enkel indien er oude entiteiten op VIVOO staan
Gevolgen van de herbestemming (geen enkele woning)
-
De oude goederen krijgen de status ‘Herbestemd’ aangeduid met het icoon en
-
Indien er voor de oude entiteiten een niet vervallen CA bestaat zet VLOK CA vervallen met reden ‘entiteit bestaat niet meer’ en datum verval is datum herindeling
-
Tot aan de release van 17/02/21 en indien de oude goederen een gemeenschappelijke ruimte of een niet zelfstandige woning bevatte, zette VLOK voor ALLE niet zelfstandige woningen in het pand CA vervallen met reden ‘Uitgevoerde werken’ en datum verval = datum herindeling
-
Indien er voor de oude entiteiten besluiten (OO/MB/NGW) bestaan, krijgt de gemeente een taak om de besluiten op te heffen. VLOK maakt respectievelijk volgende taken en koppelt de taak aan het pand en de oude herbestemde entiteiten:
-
70 opheffen besluit burgemeester indien besluit OO
-
71 opheffen besluit NGW indien besluit NGW
-
72 opheffen MB