Wat is het verschil tussen ingave via het adressenregister of vrije ingave van een adres?

Alle plaatsen in VLOK waar u adressen kunt ingeven zoals op pand Elk bebouwd onroerend goed dat zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen omvat (= gebouwen die als 1 geheel beschouwd kunnen worden), met uitzondering van bedrijfsruimten. Een pand kan één of meerdere zelfstandige en/of niet-zelfstandige entiteiten bevatten met of zonder woonfunctie., entiteit Een entiteit is een deel van een pand. Er zijn 3 entiteitstypes: niet-woonfunctie (NWF), een niet-zelfstandige woning (NZW) en een zelfstandige woning (ZW). Zie voor uitgebreide definitie' Hoe voeg ik een nieuwe entiteit toe?', persoon, … gebruiken dezelfde adressencomponent.  

De adressencomponent bevat de volgende velden.  De (velden) kunnen verborgen zijn, afhankelijk van de context:

  • (Land)

  • Gemeente

  • Straat

  • Huisnummer

  • Postcode

  • Busnummer

  • (Eigen entiteitsnummer)

  • (Locatie)

VLOK maakt gebruik van het gebouwen- en adressenregister Het Adressenregister voorziet de adresseerbare objecten in het Gebouwenregister van adressen en de wegen in het Wegenregister van straatnamen. De bevoegdheid voor adres- en straatnaamtoekenningen ligt bij de Vlaamse steden en gemeenten. Het Adressenregister vervangt sinds november 2023 het CRAB als authentieke bron voor adressen., de authentieke gegevensbron van de Vlaamse overheid voor adressen, gebouwen en percelen.

U kunt adressen ingeven via het adressenregister of via Vrije ingave.

Werkafspraak - Sinds 18/02/20 geeft u een pand met meerdere entiteiten met een verschillend eigen huisnummer (range van 10-20) in met twee adressen:

  • een eerste adres met het laagste huisnummer van de range vb. Processieweg 10

  • een tweede adres met het laatste huisnummer van de range vb. Processieweg 20

Het voordeel ten aanzien van de vroegere manier van werken waar u de range van het pandadres ingaf via vrije ingave (vb. Processieweg 10-20) is dat VLOK nu ook voor het pand een capakey Een kadastraal perceel is een onroerend goed, dat door de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie (AAPD) van de FOD is vastgelegd en geregistreerd. Het is het basiselement van de indeling van onroerende goederen zoals opgenomen in de kadastrale legger. De CaPaKey is de unieke (kadastrale) perceelsidentificatie die de AAPD toekent aan elk perceel in België. en gebouwid kan ophalen. 

Elke afzonderlijke entiteit blijft u ingeven met het eigen huisnummer vb. Processieweg 5.

Adres ingave via het adressenregister

Standaard toont VLOK het scherm om een adres in te geven via het adressenregister.

  1. Vul achtereenvolgens in:

    • de hoofdgemeente. VLOK herkent geen deelgemeenten.

    • de straat. Als een zelfde straat meerdere keren voorkomt in een hoofdgemeente, kunt u op basis van de afkorting van de deelgemeente de correcte straat selecteren.

    • De zoekresultaten zijn sinds 8/4/24 niet langer hoofdlettergevoelig.  U vindt nu ook aanwezige straten indien u de straat ingeeft zonder hoofdletters:

    • het huisnummer

    • voor een entiteit het busnummer

    Typ minstens 3 letters of 1 cijfer zodat VLOK voldoende info heeft om resultaten uit het adresregister weer te geven.

    Selecteer het gewenste resultaat.

    Na opgave van straat en huisnummer vult VLOK de postcode zelf in en haalt alle mogelijke geografische gegevens op van het adres.

    Overal waar u een adres ingeeft of bewerkt, kunt u het gewenste goed aanduiden op een kaart.

    VLOK toont de kaart:

    • bij ingave via het adressenregister na het invullen van een huisnummer

    • bij Vrije ingave van zodra u een in het adressenregister gekende straat ingeeft

    Gekend probleem: we zijn op de hoogte dat de bestaande functionaliteit niet werkt om via een klik op de kaart het correcte gebouw te selecteren. U hoeft dit niet te melden.  Het technische team is op de hoogte en zoekt een oplossing.

    Als VLOK het adres dat u ingeeft kan koppelen aan een adresID toont VLOK het vermoedelijke gebouw of de straat met een groene bol op de kaart.

    Als het een ander gebouw betreft, klikt u op het gewenste gebouw.

    VLOK haalt voor de aangeduide plaats op de kaart automatisch volgende gegevens op uit de respectievelijke authentieke bronnen indien gekend:

    • Capakey('s)

    • AdresID

    • GebouwID indien pand en GebouwEenheidID indien een entiteit

    • Geografische coördinaten (enkel op pand)

  2. Geef aan of u de capakey automatisch wil toevoegen.  Standaard is dit aangevinkt. Zie Capakeys

  3. Indien nodig, vul de locatie in om het pand te onderscheiden van een ander pand op hetzelfde adres

Adres via vrije ingave

Vrije ingave wil zeggen dat u een adres ingeeft dat niet voldoet aan de adresregisterstandaard omdat geen adresID beschikbaar is voor het ingegeven adres.

Als u het adresgegevens niet terugvindt in het adresregister:

  • kunt u zelf de gewenste data ingeven. Geef zelf de postcode in. 

  • VLOK vindt geen adresID en bijhorende gebouwID en coördinaten.

  • VLOK toont geen kaartje.

Om fouten te vermijden is nu verduidelijkt tussen haakjes in de zoekresultaten dat het resultaat niet gevonden is in het adresregister. Op een pand kunt u enkel nog een busnummer ingeven indien het huisnummer is gekend in het adressenregister.

Om typefouten te voorkomen, moet u expliciet bevestigen dat u het adres wilt bewaren zonder adresID. Controleer zorgvuldig of u alsnog geen adresID vindt door eventuele typefouten te corrigeren.

Voor de release van november 2023 meldde VLOK het adres automatisch aan de bevoegde gemeente zodat deze het kon toevoegen of corrigeren. Deze feedback functionaliteit is nog niet beschikbaar voor het adresregister.

Welke methode wanneer gebruiken?

Standaard geeft u adressen in via het adresregister omdat VLOK de Vlaamse standaard zoveel als mogelijk wil volgen om data-uitwisseling te vergemakkelijken. Zie voor achtergrondinfo Gebouwen- en adressenregister

Voor volgende adressen kan VLOK geen adresID koppelen omdat het adresregister deze adressen niet kent.  Daarom geeft u deze altijd in via Vrije ingave:

  • Adressen met een eigen entiteitsnummer.

  • Adressen uit het buitenland.

Ook indien het adresregister moeilijk of niet bereikbaar is of u het adres niet terugvindt in het register, mag u een adres ingeven via Vrije ingave.

Validaties

Type Controle Melding
Fout/Waarschuwing Controle op verplichte velden (Straat, Huisnummer & Postcode)

Indien Straat & Huisnummer niet zijn ingevuld:

Indien Huisnummer niet is ingevuld:

Waarschuwing op uniekheid pand Controle op adres 1/ Waarschuwing van hetzelfde adres


2/ Locatie veld is leeg (nochtans verplicht wanneer 2 identieke adressen)


3/ Locatie is hetzelfde