Hoe valideert Wonen in Vlaanderen de beslissing van de burgemeester?

Beslissingen aangemaakt in VLOK

Wonen in Vlaanderen krijgt een taak 12 verwerk beslissing op de Koppelingspictogram voor conceptenwerklijst voor beslissingen die de gemeente verstuurt binnen VLOK. 

Omdat het juridisch gezien niet de taak is van Wonen in Vlaanderen om de geldigheid van een beslissing te controleren, is de functionaliteit van het valideren van een beslissing sinds 1/1/21 omgevormd tot een beoordeling van correcte registratie.

Vergelijk de geregistreerde beslissingen met het meegestuurde document en duid aan of de geregistreerde beslissing correct zijn geregistreerd. U mag de beslissing enkel als ‘ongeldig’ aanduiden bij registratiefouten door de gemeente zoals een beslissing voor een verkeerde woning of als de beslissing in het document verschilt van de beslissing in VLOK.

Indien u het niet eens bent met de beslissing van de burgemeester, kan de gewestelijk ambtenaar in beroep gaan.

Indien de Datum van de beslissing verschilt van de datum op het document, kunt u de de datum van de beslissing aanpassen.

Datum beslissing = de meest recente datum van de twee handtekeningen van burgemeester en algemeen directeur. 

Gebruik daarom zeker niet één van de volgende data indien deze zou afwijken:

  • De in het besluit vooraf ingevulde datum

  • De datum van de zitting van het college van burgemeester en schepenen waarop het besluit werd goedgekeurd

Wat als in VLOK de verkeerde standaard datum staat?

  • De dossierbeheerder gemeente kan een eventuele verkeerde datum in VLOK nog corrigeren op het moment dat u de beslissing doorstuurt naar Wonen in Vlaanderen. 

  • De dossierbeheerder Wonen inVlaanderen kan de datum nog corrigeren bij valideren.

Als de Datum afgifte post nog niet is ingevuld, is dit hier nog mogelijk.

Rechten - welke rollen?

Een beslissing valideren is enkel mogelijk door dossierbeheerder woningkwaliteit (Wonen)  in een procedure OO die nog niet is afgewezen, stopgezet of afgesloten die minstens één beslissing bevat met status verstuurd.

Stappen voor het valideren van een beslissing aangemaakt in VLOK

U weet dat u een beslissing moet valideren als u een taak 12 verwerk beslissing op de Koppelingspictogram voor conceptenwerklijst heeft.

  1. Klik op de taak om de beslissing te bekijken via de documentlink.

  2. Navigeer naar de relevante hoofdprocedure via Pand Elk bebouwd onroerend goed dat zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen omvat (= gebouwen die als 1 geheel beschouwd kunnen worden), met uitzondering van bedrijfsruimten. Een pand kan één of meerdere zelfstandige en/of niet-zelfstandige entiteiten bevatten met of zonder woonfunctie. > Procedures > referte > Detail. Dit kan snel via de link in het detail van de taak.

  3. Klik op de actie Beslissing valideren via .  U ziet een lijst met alle beslissingen met status Verstuurd.

  4. Geef aan of de beslissing correct is geregistreerd is of niet. 

Beslissingen aangemaakt buiten VLOK

Als de beslissing is gemaakt door een gemeente die VLOK niet gebruikt kan Wonen in Vlaanderen:

De gevolgen van geldige / ongeldige beslissingen zijn hetzelfde ongeacht de manier waarop de beslissing in VLOK geraakt.

Kennisgevingsmail bij verwijderen taak 12

Alhoewel het niet de bedoeling is, kan de gemeente deze taak verwijderen wegens de generieke regels voor het verwijderen van taken. 

Als de gemeente per ongeluk deze taak toch zou verwijderen, maakt VLOK nu volgende kennisgevingsmail voor de generieke mailadressen van de regio's zodat de dossierbeheerder woningkwaliteit (Wonen) alsnog de besluiten kan valideren en de entiteiten Een entiteit is een deel van een pand. Er zijn 3 entiteitstypes: niet-woonfunctie (NWF), een niet-zelfstandige woning (NZW) en een zelfstandige woning (ZW). Zie voor uitgebreide definitie' Hoe voeg ik een nieuwe entiteit toe?', indien nodig, kan opnemen op VIVOO De Vlaamse inventaris voor ongeschikte en onbewoonbare woningen (VIVOO) bevat: • een lijst met de ongeschikt- en onbewoonbaarverklaringen Vlaamse Wooncode (VIVOO-OO) • een aparte lijst met de onbewoonbaarverklaringen Nieuwe Gemeentewet (VIVOO-NGW) Een besluit tot overbewoning geeft geen aanleiding tot opname in de Vlaamse inventaris..

Zie voor achtergrondinfo:

Gevolgen van de validatie

  1. Deelprocedure .  De status wijzigt naar Beslissing geldig / ongeldig en bevat de datum beslissing.

  2. Procedurestap Beslissing De status wijzigt naar Geldig / Ongeldig en bevat de datum beslissing.

  3. VIVOO. Indien de geldige beslissing is ongeschikt en/of onbewoonbaar en de entiteit staat nog niet op VIVOO:

    • zet VLOK de entiteit automatisch op VIVOO OO met datum opname = datum beslissing. Zie VIVOO

    • maakt VLOK taak 100 kennisg VIVOO voor de inventarisbeheerder (Wonen) 

  4. Indien de beslissing burgemeester geldig is en voldoet en als de hoofdprocedure een subsidieonderzoek of een huurpremieonderzoek bevat waarin de entiteit niet conform was, zal VLOK een mail versturen naar:

    • of naar de aanvrager van het subsidieonderzoek

    • of naar nieuwehuursubsidie.wonen@vlaanderen.be (subsidie nieuwe woning (steekproef)

    • of naar huurpremie.wonen@vlaanderen.be (huurpremieonderzoek)

    Onderwerp: beslissing voldoet verstuurd in huursubsidiedossier <externe referte uit het onderzoek, indien leeg - niet vermelden> voor <adres entiteit>

     

    Beste,

     

    U had voor de entiteit <adres entiteit (link naar entiteit)> een onderzoek aangevraagd waarin de entiteit niet conform was.

    De burgemeester heeft nu voor de woning <adres entiteit>, <verdieping>,<locatie> beslist dat deze niet ongeschikt en niet onbewoonbaar is.

     

    Datum van de beslissing :<datum beslissing>

     

    Vriendelijke groet,

    Het VLOK-team

  5. Werklijst.
  6. Indien de geldige beslissing is:

    • ongeschikt en/of onbewoonbaar 

    • of ze voldoet

    • of geen besluit

    • of overbewoond

    dan sluit VLOK volgende taken af indien aanwezig:

    • taak 14 termijn beroep burgemeester

    • taak 12 verwerk beslissing Omdat VLOK de taak niet kan koppelen aan de beslissing zelf, is het onduidelijk wanneer VLOK de taak moet afsluiten. Daarom sluit VLOK sinds de release van 4/21 alle taken 12 af gekoppeld aan de entiteiten van de beslissing enkel indien er geen andere beslissingen meer te valideren zijn voor de entiteit in de hoofdprocedure.

    • taak 21 termijn uitstel werken

    • taak 22 termijn uitstel werken

    Indien aanwezig sluit VLOK altijd taak 6 verwerk adviesvraag af

     

  7. CA Wie een woning in Vlaanderen verhuurt, moet ervoor zorgen dat deze volledig in orde is en voldoet aan bepaalde normen. Het conformiteitsattest (CA) is een officieel document dat de gemeente aflevert en dat aantoont dat uw woning aan de woningkwaliteitsnormen voldoet. In sommige gevallen kan ook Wonen in Vlaanderen een conformiteitsattest afleveren. Om na te gaan of een woning conform, veilig en gezond is, voert een woningcontroleur van de gemeente of van Wonen in Vlaanderen een conformiteitsonderzoek uit. Hij controleert de woning aan de hand van een technisch verslag.De woning krijgt een conformiteitsattest als ze niet ongeschikt of onbewoonbaar is en voldoende rookmelders heeft..  Indien de geldige beslissing is ongeschikt en/of onbewoonbaar en de entiteit heeft een niet vervallen CA dan zet VLOK het CA op vervallen op datum van de beslissing en met reden verval Besluit OO.

  8. Indien een geldige beslissing van type ongeschikt,  onbewoonbaar of ongeschikt en onbewoonbaar datum beslissing die valt voor datum van een bestaand CA: