18. SANITAIRE FUNCTIES/KEUKENFUNCTIE

Toepassing van de hoofdrubriek

In hoofdrubriek 18 beoordeelt de woningcontroleur de voorzieningen van de sanitaire functie, met name badkamer en toilet, en van de keukenfunctie

De algemene begrippen en omschrijvingen worden onder de hoofdrubriek beschreven, terwijl de meer specifieke zaken onder de betreffende rubriek vermeld worden.

Wijze van waarnemen van gebreken – algemeen begrippenkader

De woningcontroleur beoordeelt de voorzieningen van de sanitaire functie, met name badkamer en toilet, en van de keukenfunctie, op voorwaarde dat het lokaal waarin de functie is ingericht een minimum vrije hoogte heeft van 180 cm, gemeten vanaf de afgewerkte vloer. Om in aanmerking te komen voor de bezettingsnorm blijft echter een minimum hoogte van 220 cm vereist.

De beoordeling van de sanitaire functies en keukenfunctie betreft:

  1. de hoogte van het lokaal waarin de functie is ingericht;

  2. de aanwezigheid van drinkbaar leiding-, grond-, put- of regenwater in de keukenfunctie en een volledig leidingnet dat bestaat uit materialen die bestemd zijn voor waterverdeling, waarbij loden leidingen niet toegestaan zijn voor de aanvoer van drinkwater en het geheel hygiënisch is.

  3. de aanwezigheid en bruikbaarheid van de nodige toestellen in de diverse functies.

Zelfstandige of niet-zelfstandige woning

Een zelfstandige woning beschikt over minstens de volgende basisvoorzieningen:

  • een gootsteen;

  • een lig-, zit- of stortbad;

  • een privé-toilet.

Bij zelfstandige woningen zal het ontbreken van een keuken-, bad- of toilet-functie leiden tot een quotatie in categorie III onder de overeenstemmende rubriek(en): rubriek 182 voor de keukenfunctie, rubriek 183 voor de badfunctie, rubriek 185 voor de toiletfunctie. Deze quotatie betekent steeds dat de woning onbewoonbaar is.

Bij niet-zelfstandige woningen zal minstens één van deze sanitaire functies gemeenschappelijk voorzien zijn. Dit wordt beoordeeld zoals beschreven onder de betreffende rubrieken bij niet-zelfstandige woningen en niet-zelfstandige woningen voor seizoenarbeiders.

Opgelet: Indien in het gebouw gemeenschappelijke voorzieningen aanwezig zijn, worden woonentiteiten met ontbrekende basisvoorzieningen die in dit gebouw worden aangetroffen als zijnde “niet-zelfstandig” beschouwd. In dat geval wordt voor deze woonentiteiten het technisch verslag voor niet-zelfstandige woningen gebruikt.

Zelfstandige woning: drie noodzakelijke functies

Om van een zelfstandige woning te kunnen spreken, zijn drie functies noodzakelijk aanwezig (keukenfunctie, badfunctie en toiletfunctie); ze worden hieronder toegelicht.

Keukenfunctie

Er is een keukenfunctie aanwezig als de volgende drie elementen aanwezig zijn:

  1. een gootsteen met toevoer van koud water en een aansluiting via een reukafsluiter op het rioleringsnet waarbij de gootsteen bestaat uit een spoelbak met afdruiprek of ruimte voor een afdruiprek;

  2. leiding- of putwater dat geschikt is voor consumptie, waarbij:

  1. leidingwater per definitie geschikt is voor consumptie;

  2. putwater geschikt is voor consumptie als een geldig attest aanwezig is dat het opgepompte water drinkbaar is;

  1. de mogelijkheid om een kooktoestel te plaatsen:

  1. ofwel ruimte voor een elektrische kookplaat en een geaard stopcontact;

  2. ofwel ruimte voor een gaskookplaat en een gasaansluiting of plaats voor een gasfles.

Gemeenschappelijke keukens moeten voorzien zijn van de nodige kooktoestellen op gas of elektriciteit en van een koelkast. Zie hiervoor onder hoofdrubriek 29. KEUKENFUNCTIE in deel D van de niet-zelfstandige woningen.

Badfunctie

Er is een badfunctie aanwezig als er een lig-, zit- of stortbad aanwezig is, voorzien van een toevoer van koud en warm water en via een ruikafsluiter aangesloten op een afvoersysteem.

Toiletfunctie

Er is een toiletfunctie aanwezig als er een toilet aanwezig is met waterspoeling, via een reukafsluiter aangesloten op een afvoersysteem.

Afvoerleidingen

Een gebrek aan een afvoerleiding zal leiden tot het quoteren van de rubriek “met gebreken” onder de overeenstemmende functie.

Een gebrek aan een algemene afvoerleiding of verzamelleiding kan leiden tot het quoteren van alle functies die aan deze gebrekkige afvoerleiding gekoppeld zijn.

De ernst van het gebrek dient ter plaatse steeds te worden ingeschat vooraleer een quotatie ‘met gebreken’ worden toegekend.

Alleen bij zeer zware gebreken (vb. een gebroken hoofdafvoerleiding waardoor water in kelder komt) en als een normaal gebruik van de functies niet meer mogelijk is, wordt de overeenstemmende functie als niet aanwezig beoordeeld.

Het ontbreken van een reukafsluiter bij een gootsteen, bad, lavabo en toilet wordt gequoteerd als een gebrek. De reukafsluiter wordt ook sifon, zwanenhals of waterslot genoemd en moet bestaan uit een verbinding van vaste buizen, en zodanig opgebouwd zijn dat daarin steeds een hoeveelheid vloeistof blijft staan, zodat gassen van het ene leidingdeel niet naar het andere leidingdeel kunnen stromen en er geen geurhinder ontstaat. Het materiaal kan sanitair porselein zijn (bij wc-potten bijvoorbeeld) of uit diverse soorten kunststof of metaal bestaan. Het is belangrijk dat reukafsluiters correct zijn aangesloten. Soepele leidingen worden niet beschouwd als reukafsluiter, omdat hun flexibiliteit geen stabiel waterslot garandeert.

Bij het aantreffen van loden afvoerleidingen volstaat een bijkomende opmerking onder de overeenstemmende rubriek.

Regelgeving

Artikel 55 van het MB.

Veelgestelde vragen